Hlavní obsah

Air China ruší lety do Pchjongjangu, nikdo tam prý nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínský letecký přepravce Air China ruší veškeré spoje mezi Pekingem a severokorejskou metropolí Pchjongjangem. Jako důvod uvádí chabý zájem o cesty do KLDR. To by mohlo souviset se stále tvrdšími sankcemi Spojených států, jež Severní Koreu vrátily na seznam států podporujících terorismus.

Foto: Profimedia.cz

Letouny aerolinek Air China

Článek

„Byznysu se nevede dobře,“ řekl ve středu v souvislosti s komerčními spoji do Pchjongjangu agentuře Reuters muž z tiskového odboru Air China, který sdělil pouze své příjmení Ting. Kdy by mohly být lety obnoveny, odmítl komentovat.

Další pracovník tiskového odboru, který si nepřál být jmenován, Reuters řekl, že lety mohou být obnoveny kdykoliv, jakmile opět vzroste poptávka po letenkách. V současné době ale čínské aerolinky žádné letenky do Pchjongjangu pro rok 2018 nenabízejí.

Ministerstvo o ničem nevědělo

Také čínské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, z něhož vyplývá, že je přerušení leteckého spojení s Pchjongjangem čistě obchodní rozhodnutí.

Společnost Air China létala do severokorejského hlavního města od roku 2008. Lety ale byly často rušeny a loni bylo spojení přerušeno na celou zimu. Několik letů bylo zrušeno také v dubnu, pak ale byly spoje obnoveny.

Spojené státy neustále stupňují tlak na KLDR a tlačí do toho také Čínu - poslední zemi, která s režimem Kim Čong-una relativně spolupracuje. Severní Korea ve středu označila rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zařadit KLDR zpět na seznam zemí podporujících terorismus jako "vážnou provokací", která ho opravňuje pokračovat v jaderném a raketovém programu. Právě ten je přitom příčinou současné krize na Korejském poloostrově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám