Hlavní obsah

Prezident Zimbabwe Mugabe formálně rezignoval, lidé v ulicích slaví

– Harare • Aktualizováno

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe v úterý odpoledne formálně rezignoval. Třiadevadesátiletý politik se tak vyhnul procesu impeachmentu, který v úterý tamní parlament započal a posléze přerušil. Zemi 93letý diktátor vedl téměř třicet let. Poslanci i lidé v ulicích začali po oznámení jeho rezignace bouřlivě slavit. Hlavou státu by se měl stát odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Prezident Zimbabwe rezignoval

Článek

„Já Robert Gabriel Mugabe v souladu se zněním článku 96 ústavy Zimbabwe tímto formálně podávím svou rezignaci, která nabývá účinnosti okamžitě,” citoval na Twitteru z rezignačního dopisu Mugabeho předseda Národního shromáždění Jacob Mudenda.

Odstupujícího prezidenta by měl během osmačtyřiceti hodin nahradit jím sesazený viceprezident Emmerson Mnangagwa. S odvoláním na nejmenovaného vládního představitele o tom informovala agentura AP.

Mugabe odstoupit dlouho odmítal. Rezignaci neoznámil ani v nedělním projevu poté, co byl zbaven vedení strany ZANU-PF [celá zpráva], ani v pondělí, byť se objevila spekulace, že odstoupí výměnou za imunitu. [celá zpráva]

V Zimbabwe už sundávají Mugabeho portréty

V zemi propukly oslavy

Poslanci po vyslechnutí zprávy zahájili v parlamentu bouřlivé oslavy. Tisíce lidí také zaplnily ulice metropole Harare, kde znělo troubení klaksonů. Několik oslavujících třímalo plakáty s fotografiemi šéfa armády Constantina Chiwengy a bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwy, jehož sesazení v tomto měsíci podnítilo armádu k provedení faktického státního převratu.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Oslavy v hlavním městě Harare

Autokrata vyzval k rezignaci i Mugabeho spolubojovník z dob války za nezávislost Emmerson Mnangagwa, kterého nedávno prezident odvolal z postu viceprezidenta.

Mnangagwa navrhl prezidentovi, aby odjel do exilu v Jižní Africe, kde nyní sám Mnangagwa je a odkud se zatím z obav o svou bezpečnost nevrátil.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Lidé Mugabeho rezignaci oslavují v ulicích

Rychlá ztráta podpory

Proti Mugabemu jsou i veteráni. „Budeme pokračovat v boji, dokud soudruh Mugabe nebude odstaven od moci,” řekl jejich mluvčí Douglas Mahiya.

Mugabe na úterý svolal schůzku své vlády, ale většina ministrů na ni nedorazila, což ukazuje, že ztrácí podporu.

Vedení armády, které v zemi de facto převzalo moc, v noci na úterý uvedlo, že dále jedná s prezidentem o plánu předání moci. Armádní špičky v čele s velitelem Constantinem Chiwengem o prezidentovi stále mluvily jako o vrchním veliteli ozbrojených sil. [celá zpráva]

Mugabe byl prezidentem bezmála 30 let, a to od prosince 1987. Předtím byl sedm let premiérem. Zemi fakticky vedl 37 let, a to od svržení bělošské nadvlády v roce 1980.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám