Hlavní obsah

Vztahy Ruska a Turecka jsou plně urovnány, oznámil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči
Aktualizováno

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem, zatížené incidentem na syrsko-turecké hranici, kde turecké stíhačky v roce 2015 sestřelily ruský bombardér, se už plně normalizovaly. Při zahájení besedy s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to v jihoruském Soči prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Ankara podle Recepa Tayyipa Erdogana doufá v úplné zrušení zbylých ruských sankcí na dovoz tureckých produktů.

Foto: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem

Článek

Obě země podle ruského prezidenta těsně spolupracují „prakticky ve všech směrech”.

Moskva zavedla sankce v listopadu 2015 v reakci na incident, při němž turecké stíhačky sestřelily nad turecko-syrskou hranicí ruský stroj Su-24. Bombardér, působící v rámci ruského uskupení v Sýrii, podle turecké verze narušil turecký prostor, což ruská strana popřela. Většinu omezení Rusko letos v květnu zrušilo.

Prezidenti v pondělí jednali i o situaci v Sýrii, kde se nyní oba lídři chtějí společně soustředit na hledání politických řešení. Další podrobnosti však žádný z nich neuvedl. Erdogan přitom před pondělním odletem z Ankary do Ruska kritizoval rusko-americké prohlášení k Sýrii, na němž se nedávno ve vietnamském Danangu dohodl Putin s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V prohlášení kromě jiného uvedli, že syrská krize nemá vojenské řešení.

Erdogan nerozumí

"Tomu moc nerozumím," řekl Erdogan. "Pokud vojenské řešení nepřipadá v úvahu, pak ti, kdo to tvrdí, by odtud měli své vojenské jednotky odvolat," dodal turecký prezident.

Předmětem jednání byla také výstavba prvního jaderného reaktoru první turecké jaderné elektrárny v Akkuyu, na níž pracuje ruská státní společnost Rosatom. Reaktor by podle Putina měl zahájit provoz v roce 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám