Hlavní obsah

Trump slibuje snížení obchodního deficitu USA

Manila

Spojené státy brzy a výrazně sníží své obchodní deficity s východoasijskými zeměmi. V Manile to v pondělí řekl americký prezident Donald Trump, jenž se ve filipínské metropoli účastní summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Tato regionální organizace vyzvala KLDR, aby se vzdala jaderného programu.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Donald Trump v Číně

Článek

„Učinili jsme velmi významný pokrok v oblasti obchodu. Máme deficity téměř s každým. Tyto deficity budou velmi rychle a velmi výrazně sníženy,” prohlásil Trump podle agentury AP.

Trump se v Manile na okraj summitu zemí ASEAN sešel s japonským premiérem Šinzó Abem a australským předsedou vlády Malcolmem Turnbullem. Hovořil s nimi o severokorejských raketových testech a obchodních vztazích. V jednání o druhé otázce podle něj dosáhli velkého pokroku.

Filipíny jsou poslední zastávkou Trumpovy cesty po Asii, při níž už navštívil Japonsko, Jižní Koreu, Čínu a Vietnam.

Zejména v Číně jednal minulý týden o snížení deficitu zahraničního obchodu. Během návštěvy se podařilo domluvit řadu obchodních dohod, kdy mají USA investovat v Číně a Číňané by měli odebírat americký zkapalnělý plyn.[celá zpráva]

Čína také víc otevře svůj finanční sektor.  [celá zpráva]

To by mělo napomoci k snížení schodku, ale rozhodně ne rychle.  Trump ale ohlašuje úspěch, protože za rok o voleb prosadil ze svého programu jen málo.

Trump slíbil, že ve středu po návratu do Washingtonu vydá podrobnější prohlášení ke své první cestě po Asii, diskusích o KLDR a obchodu.

Trump přicestoval na Filipíny v neděli. Dnes jej čeká jednání s jeho protějškem Rodrigem Dutertem, ale i s indickým premiérem Naréndrou Módím.

Reklama

Výběr článků

Načítám