Hlavní obsah

Jaderná KLDR je hrozba, prohlásil Trump v Jižní Koreji. Se Soulem domluvil posílení obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Prezident USA Donald Trump se v úterý na své cestě po Asii přesunul z Japonska do Jižní Koreje. Při společném vystoupení se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem znovu poukázal na hrozbu, jakou představuje Severní Korea. Mun věří, že Trumpova návštěva přinese obrat v krizi na Korejském poloostrově. Trump uvedl, že hrozbu ze strany KLDR je třeba vyřešit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Donald Trump přiletěl do Jižní Koreje, v Soulu demonstrují jeho odpůrciVideo: AP

 
Článek

Trump se po příletu nejprve vrtulníkem přemístil na americkou základnu Camp Humphreys a až později se v Modrém domě v Soulu setkal s prezidentem Jižní Koreje.

Americký prezident pak při společné tiskové konferenci zopakoval, že Severní Korea „zbytečně ohrožuje milióny a milióny lidských životů“ a zbrojní zkoušky režimu v Pchjongjangu „jsou hrozba nejen pro lidi v Jižní Koreji, ale na celé planetě“.

Foto: , ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump se svým jihokorejským prezidentem Mun Če-inem

Trump rovněž zopakoval, že je třeba, aby zakročilo mezinárodní společenství. „Každý odpovědný národ včetně Číny a Ruska“ by se podle něj měl snažit přimět Severní Koreu, aby se vzdala rozvíjení svého jaderného programu. Pokud se tak nestane, jsou Spojené státy připraveny samy zakročit silou, zopakoval Trump. Současně pohrozil, že k zásahu jsou připraveny tři americké letadlové lodě a ponorka. Agentura Reuters v úterý informovala, že USA v příštích dnech uspořádají v západním Pacifiku manévry se třemi letadlovými loďmi.

Jihokorejský hostitel Mun během úterní tiskové konference poznamenal, že doufá v obrat v krizi, a společně s Trumpem „důrazně nabádá“ Severní Koreu k návratu k jednacímu stolu. Mun také v úterý prohlásil, že jeho vláda spolupracuje s americkou na posílení raketové obrany země a s Trumpem se dohodli na navýšení limitů pro nálože do raketových hlavic.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám