Hlavní obsah

Abe se stal počtvrté japonským premiérem

Tokio

Japonským premiérem se ve středu počtvrté stal Šinzó Abe, informovala agentura Reuters. Byl zvolen na mimořádné schůzi parlamentu. Abe v září vyhlásil předčasné volby, aby si nechal potvrdit mandát v době, kdy jeho strana čelila několika skandálům. Jeho vítězná koalice získala v říjnu v dolní komoře více než dvoutřetinovou většinu a může zkusit změnit pacifistickou ústavu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Japonský premiér Šinzó Abe na mimořádné schůzi parlamentu, kde byl zvolen premiérem.

Článek

Očekává se, že Abe nyní znovu jmenuje dosavadní ministry a vyzve je k sestavení mimořádného rozpočtu pro období do 31. března 2018 s důrazem na péči o děti a zvyšování produktivity. Chce pokračovat ve svém ekonomickém programu nazývaném Abenomics, jehož hlavními součástmi jsou volná měnová politika, realizace projektů veřejných prací a strukturální reformy.

Silný mandát v dolní sněmovně a obdobná většina v komoře horní dávají podle komentátorů Abemu prostor pro revizi japonské pacifistické ústavy, kterou po druhé světové válce spojencům nacistického Německa nadiktovali Američané.

I kdyby však ústavní změna prošla oběma komorami, musí být schválena i ve veřejném referendu. A Japonci si podle průzkumů změnu ústavy nepřejí.

Třiašedesátiletý Abe se stal poprvé premiérem v roce 2012, jeho volebním programem tehdy bylo posílit ekonomiku a obranu. Na tiskové konferenci krátce po letošních volbách Abe uvedl, že se chce zaměřit na hlavní problémy země: vojenskou hrozbu ze strany Severní Koreje a na stárnutí populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám