Hlavní obsah

Australský vicepremiér nevěděl, že má dvojí občanství, vláda přišla o většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australský nejvyšší soud rozhodl, že vicepremiér Barnaby Joyce neměl být zvolen do parlamentu, protože má dvojí občanství, což zakazuje ústava. Jeho zvolení je tak neplatné. Vláda kvůli rozhodnutí soudu přijde v parlamentu o těsnou většinu jednoho hlasu, uvedl list Financial Times.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Australský videpremiér Barnaby Joyce na loňské fotografii

Článek

Joyce je jedním ze sedmi politiků, jejichž oprávněnost na členství v parlamentu byla zpochybněna poté co vyšlo najevo, že mají dvojí občanství. Soud dodal, že kromě Joyceho byli neplatně zvoleni také další čtyři politici. Ti však sedí v Senátu, kde budou vyměněni za členy své strany bez voleb, což poměr sil neovlivní. V případě Joyceho se budou muset uskutečnit doplňovací volby.

Všichni politici prohlásili, že v době, kdy byli zvoleni, nevěděli, že mají občanství i jiné země.

Joyce stojí v čele koaliční Národní strany, se stal členem Senátu v roce 2005. Po osmiletém působení v této komoře parlamentu byl v roce 2013 zvolen členem Poslanecké sněmovny.

Otec vicepremiéra se narodil na Novém Zélandu, ale v roce 1947 přesídlil do Austrálie. Joyce se narodil v Novém Jižním Walesu v roce 1967. Ujistil, že on ani jeho rodiče nikdy nežádali o to, aby byl zaregistrován jako občan Nového Zélandu. V srpnu však novozélandské úřady potvrdily, že podle tamního zákona získává dítě narozené občanovi Nového Zélandu automaticky také toto občanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám