Hlavní obsah

Prezidentské volby v Keni provázelo násilí, strach a pochybnosti

– Nairobi • Aktualizováno

V Keni se ve čtvrtek opakovaly prezidentské volby, jak to nařídil ústavní soud kvůli sporným výsledkům srpnového hlasování. Provázelo je však násilí, které si vyžádalo nejméně tři oběti. Panují také pochyby o regulérnosti voleb - z komise, jež na ně měla dohlížet, utekla vysoce postavená členka, která uvedla, že se bojí o život Nesešel se ani ústavní soud, který měl ve středu rozhodnout o případném odložení hlasování.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zásah policie proti opozici v Kisumani

Článek

V západokeňském městě Kisumu během prezidentských voleb zahynul při střetech s policií asi 18letý přívrženec opozice a další tři lidé byli podle lékařů zraněni. Všichni byli postřeleni.

V Kisumu se část volebních místností ani neotevřela.

Nepokoje byly i v nairobské čtvrti Kibera, kde policie použila slzný plyn na demonstrující dav, který házel kamení. Klid je jen v oblastech věrných prezidentovi Uhuru Kenyattovi, protestují jeho odpůrci.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Proti keňské opozici použila policie v nairobském slumu Kibera slzný plyn.

Sporné volby

Ve volbách z 8. srpna vyhrál podle zveřejněných výsledků Uhuru Kenyatta, ale výsledky napadl představitel opozice Raila Odinga, spekulovalo se o hackerském útoku. To se ovšem nepotvrdilo. [celá zpráva]

Nejvyšší soud přesto 1. září nařídil opakování voleb, protože byly netransparentní a data byla zmanipulována.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Demonstrace příznivců opozice v Nairobi

Z voleb ale 10. října odstoupil Raila Odinga, protože nedošlo k jím požadovaným změnám ve volební komisi.

Pak utekla do New Yorku vysoce postavená členka Nezávislé volební a pohraniční komise Roselyn Akombeová. Ve svém rozhovoru pro BBC 18. října uvedla, že se obává o svůj život, protože jí vyhrožovali, a dodala, že komise nemůže zaručit regulérní průběh voleb.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Keňský policista zasahuje při volbách v nairobském slumu.

Neznámí útočníci 24. října v Nairobi postřelili na frekventované ulici bodyguarda a řidiče ústavní soudkyně Philomeny Mwiluové.

V atmosféře strachu se nesešel ve středu 25. října ústavní soud, který měl rozhodnout, zda se volby odloží. Na zasedání soudu se dostavili jen dva ze sedmi soudců. Ústavní soud měl projednávat žádosti tří keňských ochránců lidských práv, podle nichž země není na hlasování připravena.

Vrchní soud navíc ve středu rozhodl, že jmenování volebních úředníků na úrovni volebních okrsků bylo nelegální.

Výzva opozice k bojkotu voleb

„V žádném případě se nepodílejte na této volební frašce a přesvědčte své přátele a sousedy, aby se jí neúčastnili. Modlete se stranou volebních místností nebo zůstaňte doma,” vyzval ve středu své příznivce Odinga a pohrozil, „ode dneška se koalice NASA (hlavní opoziční strana – pozn. red.) změní v hnutí odporu.“

Foto: Joseph Okanga, Reuters

Protest proti volbám v Mombase

Spory se často vykládají jako střet mezi levicovým Odingou a pravicovým Kenyattou, hlavní problém je však v tom, že Odinga je z kmene Luů ze západní části země a Kenyatta je z nejpočetnějšího a nejbohatšího kmene Kikujů. [celá zpráva]

Luové kontra Kikujové
Uhuru Kenyatta pochází z nejpočetnějšího a nejbohatšího kmene Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země.
Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou.
Asi 36 miliónů obyvatel Keni je rozděleno přibližně do 40 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk. K nejpočetnějším etnickým skupinám patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám