Hlavní obsah

V Thajsku pohřbívají krále, v ulicích přihlížejí statisíce lidí

Bangkok

V Thajsku se koná velkolepý pohřeb krále Pchúmipchona Adundéta, který začal v úterý a vrcholí ve čtvrtek zpopelněním. Na trase pohřebního průvodu, který vede následník trůnu, se shromáždilo 200 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pohřeb thajského králeVideo: Reuters

 
Článek

Vlastní obřad začal příjezdem králova syna a následníka, který měl asi dvacet minut zpoždění. Nový král Mahá Vatčirálongkón vystoupil z vozu Rolls-Royce v důstojnické uniformě, aby podle tradice jako nový král vedl obřad. Buddhističtí mniši začali s modlitbami.

Ve čtvrtek bude král, který skonal loni v říjnu, zpopelněn ve zlatém pavilónu před královským palácem v thajské metropoli. Na místě královského pohřebního obřadu bylo vztyčeno osm konstrukcí, které symbolizují osm hor, jež jsou podle thajského náboženského systému vrcholy univerza. Panovníkovo tělo sem bude převezeno z paláce. Květy ozdobenou hranici ze sedmi druhů santalových stromů zapálí jeho syn.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Nový thajský král Mahá Vatčirálongkón (uprostřed) na pohřbu svého otce Pchúmipchona

Očekává se účast čtvrtmiliónu lidí, včetně představitelů čtyř desítek zemí.

Kolem starého města se už před několika dny začaly tvořit dlouhé fronty lidí oděných do černé, kteří čekají na otevření vstupu do prostor, kde se bude konat čtvrteční obřad. Někteří přinesli také obrazy zesnulého Pchúmipchona.

Foto: Gemunu Amarasinghe, ČTK/AP

Čestná stráž u portrétu zesnulého krále

Pchúmipchon Adundét se těšil nesmírné úctě a oblibě. U politiků měl značnou autoritu, ačkoli neměl prakticky žádnou politickou moc. V Thajsku se během jeho panování vystřídalo 26 vlád.

Thajsko po smrti krále drželo rok oficiální smutek. Král za sedmdesátiletého vládnutí, které provázely politické otřesy, ale i prudký rozvoj této jihoasijské země, představoval pilíř stability.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Pohřební průvod

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám