Hlavní obsah

Z blízkosti severokorejské jaderné střelnice je hlášeno zemětřesení

Pchjongjang
Aktualizováno

Jihokorejské i americké meteorologické agentury zaznamenaly v Severní Koreji v blízkosti areálu, ve kterém KLDR provádí jaderné testy, malé zemětřesení. Jihokorejská meteorologická služba uvedla, že síla otřesů byla 2,7 stupně a že zemětřesení zřejmě nebylo vyvoláno lidskou činností. Americká geologická služba USGS nicméně udává sílu zemětřesení 2,9 stupně s tím, že zdroj otřesů není možné určit.

Foto: Profimedia.cz

Raketa vypálená ze severokorejského Wonsanu

Článek

„Došlo k tomu v oblasti, kde Severní Korea v minulosti provedla dřívější jaderné testy. Událost odpovídá zemětřesení, avšak v tuto chvíli nemůžeme s jistotou potvrdit její příčinu,“ uvedla podle serveru Standard americká geologická služba.

Zmíněnou oblast nedaleko jaderné střelnice na severovýchodě KLDR postihlo v posledních týdnech několik otřesů, což někteří vědci vysvětlují možným narušením stability horského masivu jadernými zkouškami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejský Wonsan, kde režim provádí raketové testy, se má stát turistickým letoviskemVideo: Reuters

Dosud poslední jaderný test provedl severokorejský režim 3. září a země se po něm otřásla silou až 6,3 stupně. [celá zpráva] Režim Kim Čong-una tvrdí, že otestoval dosud nejsilnější vodíkovou pumu.

Tuto informaci nicméně nikdo nepotvrdil. Rada bezpečnosti OSN v reakci na poslední test přijala rezoluci omezující dovoz ropy do KLDR a vývoz textilu.

Jaderný program KLDR je příčinou současné korejské krize. Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko se jím cítí ohroženi, režim Kim Čong-una naopak jaderný arzenál chápe jako pojistku proti snahám Američanů a jejich spojenců o jeho svržení.

Reklama

Výběr článků

Načítám