Hlavní obsah

Dva americké strategické bombardéry přeletěly v noci nad Korejským poloostrovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Dva americké nadzvukové jaderné bombardéry B-1B přeletěly v úterý večer nad Korejským poloostrovem v době napjaté situace mezi USA a Severní Koreou. Podle agentury Reuters o tom informoval Pentagon s tím, že šlo o vůbec první noční přelet s jihokorejským doprovodem. KLDR nedávno pohrozila, že sestřelí americké letouny v případě, že se přiblíží k jejímu území.

Foto: Joshua Smoot, ČTK/AP

Americký bombardér B-1B se chytá vzlétnout z Guamu.

Článek

Bombardéry v rámci pravidelného společného cvičení vyrazily z americké základny na tichomořském ostrově Guam a doprovázely je dvě jihokorejské stíhačky F-15K.

Americké stroje vstoupily do vzdušné obranné zóny Jižní Koreje, kde je potřeba identifikace KADIZ, která sahá daleko za vzdušný prostor Jižní Koreje, v 20:50 místního času, uvedl jihokorejský spojený štáb. Pak odpálily střely vzduch-země, jejichž cíl byl v pobřežních vodách východně od Jižní Koreje. Po odpálení raket přeletěly přes poloostrov a pokračovaly v cvičení nad Žlutým mořem. Zónu KADIZ opustily ve 23:30.

Ukázka síly, kterou USA podnikly v napjaté době, dosud nevyvolala žádnou reakci Pchjongjangu. KLDR si koncem září vyhradila právo sestřelit americké strategické bombardéry i mimo severokorejský vzdušný prostor, neboť prý prezident Donald Trump řadou ostrých prohlášení vyhlásil zemi válku. Podle vojenských expertů však severokorejská armáda nemá odpovídající výbavu na naplnění svých hrozeb. [celá zpráva]

Prezident Trump se v úterý sešel s ministrem obrany Jamesem Mattisem a šéfem armádních štábů Josephem Dunfordem, kteří mu prezentovali aktuální vývoj sporů mezi USA a KLDR, které se vyostřily po sérii severokorejských raketových a jaderných testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám