Hlavní obsah

Sedm lidí zahynulo v Kamerunu při protestech separatistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yaoundé

Nejméně sedm lidí přišlo o život při protestech, které se o víkendu odehrály v anglofonních regionech Kamerunu při symbolickém vyhlášení jejich nezávislosti. Oznámila to v pondělí agentura AFP. Místní separatisté si k jednostrannému vyhlášení „nezávislosti” vybrali datum 1. října, kdy se v roce 1961 sjednotily anglofonní a frankofonní části Kamerunu.

Foto: Joe Penney, Reuters

Tržiště v kamerunské vesnici Kerawa u hranic Nigérií.

Článek

Yaoundé tento scénář „nezávislosti” kategoricky odmítlo a vyslalo do anglicky hovořících oblastí značné množství pořádkových sil, aby situaci opanovaly. V obou oblastech platí zákaz nočního vycházení i zákaz shromažďování více než čtyř osob na veřejných místech či zákaz cestování.

„Situace je velmi napjatá,” řekl AFP zdroj blízký úřadům ve správních střediscích Jihozápadní a Severozápadní oblasti, Buea a Bamenda. Pořádkové síly podle něj použily proti demonstrantům slzný plyn a také střílely do vzduchu, aby demonstranty rozehnaly.

Podle zdrojů AFP byli dva lidé zastřeleni ve městě Ndop, ležícím asi 40 kilometrů od Bamendy. Další člověk přišel o život při demonstracích ve městě Kumbo, ležícím v Severozápadní oblasti. Ve stejném městě se tři vězni z místní káznice pokusili využít situace k útěku, ale dozorci je zastřelili. Již v sobotu pořádkové síly zabily jednoho mladíka ve městě Kumba, které si v Jihozápadní oblasti vysloužilo pověst rebelujícího místa. Podle stanice BBC je mrtvých osm, přičemž pět obětí představují vězni zastřelení po zapálení věznice v Kumbo.

Symbolické vyhlášení nezávislosti separatistické republiky Ambazonie vykonal její „prezident” Sisiku Ayuk v neděli na sociálních sítích. Kamerunský prezident Paul Biya odsoudil „veškeré násilí, bez ohledu na to, kdo je páchá”, a vyzval k dialogu. Odmítá ale federalizaci země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám