Hlavní obsah

Su Ťij kvůli násilí v Barmě odložila návštěvu Česka

– Neipyijto

Barmská politička a laureátka Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij odložila plánovanou návštěvu Česka. Důvodem jsou pokračující násilnosti mezi většinovými obyvateli a menšinou Rohingů v Arakanském státě na severozápadě Barmy. Mezinárodní společenství násilí odsoudilo jako etnickou čistku Rohingů, vyznávajících islám, ze strany většinově buddhistické Barmy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Su Ťij

Článek

Násilí v Barmě propuklo 25. srpna poté, co povstalečtí Rohingové zaútočili na stanoviště policie. Podle OSN region od té doby kvůli odvetným akcím barmských bezpečnostních sil opustilo přes půl miliónu Rohingů.

Rohingové před násilím prchají především do sousedního Bangladéše, kde se kvůli obrovskému počtu lidí schyluje k humanitární katastrofě. Tragicky skončila plavba padesáti uprchlíků, s nimiž se ve čtvrtek převrhla loď.

Humanitární noční můra

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek vyzval k "zastavení vojenských operací" v západní části Barmy a v souvislosti s postavením Rohingů hovořil o "humanitární noční můře".

V podobném duchu se vyjádřila vyslankyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová a vyzvala země, které vyvážejí do Barmy, aby export do země zastavily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám