Hlavní obsah

Zemětřesení v KLDR u jaderné střelnice

Tokio/Soul

Poblíž severokorejské jaderné střelnice bylo v sobotu zaznamenáno slabší zemětřesení s magnitudou 3,4. Uvedla to japonská agentura Kjódó s odvoláním na čínské měření. Podle agentury mohlo být zemětřesení způsobeno explozí, ale jihokorejští seismologové se přiklonili k přírodnímu původu.

Foto: , ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Síť čínských center pro zjišťování zemětřesení uvedla, že zemětřesení s magnitudou 3,4 mělo epicentrum na severovýchodě země v nulové hloubce. Proto by podle agentury Kjódó mohlo jít o explozi. Agentura Nová Čína uvedla, že mělo epicentrum ve stejném místě, kde bylo zjištěno zemětřesení související s posledním jaderným výbuchem z 3. září, které mělo ohnisko také v nulové hloubce.

Organizace pro zákaz jaderných zkoušek CTBTO, která zemětřesení prověřuje, ale uvedla, že ohnisko leželo 50 km daleko od střelnice.

Jihokorejská meteorologická služba oznámila, že zaznamenala v 17:29 (10:29 SELČ) zemětřesení o magnitudě 3 u Kildžu v severokorejské provincii Severní Hamgjong asi 20 km od střelnice. „Předpokládá se, že je přirozeného původu. Nebyla zaznamenána zvuková vlna, která obvykle vzniká při uměle vyvolaném zemětřesení,“ uvedl představitel meteorologické služby.

I když by šlo o přirozené zemětřesení, vzbuzuje to obavy, protože v oblasti je značné množství radioaktivního materiálu z testů bomb.

Čínští experti navíc varovali, že by se po jaderných zkouškách mohla propadnout hora, pod níž se pokusy konaly. V oblasti bylo zaznamenáno několik sesuvů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám