Hlavní obsah

Unesení cizinci v Libyi jsou podle Rakouska po smrti. Byl mezi nimi i Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouské ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že získalo určité důkazy, podle kterých byla část ze skupiny devíti pracovníků ropné firmy VAOS unesených v Libyi v roce 2015 ještě téhož roku zabita. Uvedla to ve středu agentura Reuters. Mezi unesenými byl i Čech Pavel Hrůza. Libyjská radikální skupina uvedla, že získala i jeho laptop.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz a www.interpol.int

Pavel Hrůza

Článek

„Máme nějaké důkazy o tom nejhorším, čeho jsme se obávali. Pracujeme na ověření informace. Zatím je stále nejasné, co se komu přesně stalo,“ řekl mluvčí rakouského ministerstva zahraničí. Uvedl, že se krizový tým snaží prověřit zprávu z islamistického webu, který naznačil, že někteří rukojmí byli zabiti ještě v roce 2015.

Ministr zahraničí Sebastian Kurz už kontaktoval rodinu uneseného Rakušana. „I když by se ukázalo, že naše důkazy jsou správné, bude velmi obtížné vyzvednout těla z oblasti, kde pokračují boje,“ dodal mluvčí.

Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová Právu řekla, že o zmíněných informacích úřad ví. „Hovořila jsem i s rakouským ministerstvem zahraničních věcí, a jejich mluvčí, který je citován v článku Reuters, prý říkal ty věci trochu jinak a byly posunuty,“ podotkla nejprve k informacím z Rakouska mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Následně potvrdila, že úřady věc aktuálně řeší, ale zatím nic nemají potvrzeno.

„V tuto chvíli nemůžeme vyvrátit ani potvrdit informace, které se objevují i v různých arabských médiích. Naše zpravodajské služby ve spolupráci s těmi rakouskými v tuto chvíli zjišťují a verifikují tyto informace, a je teď tedy na nich, aby je vyvrátily anebo potvrdily,” řekla Právu bez dalších podrobností Lagronová.

Informace se rozcházejí

Bezpečnostní brigáda Šúra mudžáhidů v Darná v pondělí oznámila, že v květnu 2015 (podle jiných zdrojů v červnu 2015) při bojích s radikály z Islámského státu získala těla pěti pracovníků firmy VAOS (Value Added Oilfield Services).

V prohlášení uvedla, že během dalších střetů osm měsíců dlouhého boje s IS získala i notebook s fotografií jednoho z unesených zaměstnanců. Bylo v něm i video s vraždou čtyř filipínských pracovníků. Podle informací Reuters těla vyzvednutá z hrobu patří právě Filipíncům, podle serveru Libya Observer naopak zbylým cizincům a po tělech Filipínců pátrá.

Libyjský server uvedl, že jeden z laptopů, který získala, patřil unesenému Čehovi. Dva Bangladéšané byli propuštěni, když se ukázalo, že jsou to muslimové. Na svobodu se dostal i Ghaňan. [celá zpráva]

IS nevznesl po únosu žádné požadavky

Devět pracovníků firmy VAOS, kteří pracovali na ropném poli Ghaní v Libyi, bylo uneseno v březnu 2015. Odvlečeni byli čtyři Filipínci, dva Bangladéšané, Rakušan, Čech a Ghaňan. IS ale pozabíjel 11 libyjských strážných. VAOS uvedl, že před útokem nedostal od libyjské státní ropné firmy žádné varování.

Po únosu nevznesli radikálové z Islámského státu žádné finanční ani politické požadavky, jak to u libyjských ozbrojených skupin bývá zvykem.

Fotografii uneseného Čecha i s jeho popisem zveřejnil Interpol na svých webových stránkách. Pavel Hrůza pracoval pro rakouskou společnost VAOS jako šéf cateringu a pochází z Velkého Meziříčí.

Foto: www.interpol.int

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám