Hlavní obsah

Cholerou už se v Jemenu nakazilo na 613 tisíc lidí

Ženeva

Od propuknutí nejnovější epidemie cholery v Jemenu v dubnu se už nakazilo téměř 613 tisíc lidí. Víc než dva tisíce už nemoci podlehlo. S odkazem na jemenské ministerstvo zdravotnictví a Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) o tom v úterý informovala agentura Reuters.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Pacient ve středisku pro léčbu cholery v Saná.

Článek

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a hrozí i smrtelná dehydratace organismu.

Šíření epidemie cholery v Jemenu se v posledních týdnech sice zpomalilo, každý den nicméně stále přibývá asi tři tisíce nových případů.

Epidemie propukla loni v září

Epidemie cholery v Jemenu, sužovaném od roku 2014 občanskou válkou, propukla loni v říjnu. Nákaza se šířila do prosince, kdy začal počet případů klesat, nemoc se ale zcela vymýtit nepodařilo. V dubnu pak začala druhá vlna epidemie.

Až 20,7 miliónu z 26 miliónů obyvatel Jemenu podle OSN potřebuje humanitární pomoc. Asi 15 miliónů Jemenců nemá přístup ke zdravotní péči. V zemi zničené válkou je nyní funkčních jen asi 45 procent zdravotnických zařízení.

Cholera se v současnosti šíří také v Somálsku, Keni, Kongu, Nigérii, Tanzanii a Jižním Súdánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám