Hlavní obsah

Kim si koleduje o válku, varovaly USA v Radě bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se koná v pondělí kvůli severokorejskému jadernému testu, vyzvala americká zástupkyně Nikky Haleyová k uvalení co nejpřísnějších opatření vůči KLDR. Informovala o tom BBC.

Foto: Joe Penney, Reuters

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová

Článek

„Poločas v Radě bezpečnosti vypršel. Nastal čas využít všechna diplomatická opatření, než bude pozdě,“ varovala Haleyová.

Zároveň pohrozila všem zemím, které obchodují s KLDR: „Spojené státy se budou dívat na každou zemi, která obchoduje se Severní Koreou, jako na zemi, která poskytuje podporu jejím bezohledným a nebezpečným jaderným ambicím.“

K jednání severokorejského vůdce Kim Čong-una podotkla, že je neodpovědné, přičemž poprvé přiznala KLDR status jaderné země: „Jaderné mocnosti si musejí být vědomé své odpovědnosti, ale Kim Čong-un ukazuje, že tuto odpovědnost nechápe. Jeho jaderné hrozby působí, jako by si koledoval o válku.“

Dodala, že tu si však USA nepřejí. „Válku Spojené státy nechtějí, ale trpělivost naší země není neomezená,“ uvedla.

Vyzvala k dalším a ještě tvrdším sankcím na KLDR: „Jenom ty nejsilnější sankce nám umožní vyřešit tento problém diplomaticky.“

Rusko-čínský návrh USA odmítají

Haleyová současně podle ruské agentury TASS odmítla společný návrh Ruska a Číny, že by KLDR ukončila své jaderné a raketové testy výměnou za ukončení rozsáhlých vojenských cvičení USA a Jižní Koreje. „Návrh na zmrazení výměnou za zmrazení je urážlivý.“ Podle ní není možné snížit obezřetnost, když nepřátelský režim na vás namíří balistické rakety s jadernými hlavicemi.

Opakované odmítnutí rusko-čínského návrhu ale může vést k tomu, že nebudou zostřeny sankce proti KLDR, Rusko už dalo najevo, že sankce nepřinášejí výsledky. USA si však myslí, že důvodem je, že mnoho zemí je nedodržuje. Washington má pocit, že hlavně Čína by mohla činit více.

Britský zástupce Matthew Rycroft uvedl, že přímá jednání se Severní Koreou by byla možná, jen pokud Pchjongjang ukončí eskalaci: „Aby byl možný návrat k dialogu, musí Severní Korea změnit kurz.“

Putin chce jednat, Trump je pro další sankce

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělním telefonickém rozhovoru s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem odsoudil akce Pchjongjangu, které „hrubě porušují příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, podkopávají režim globálního nešíření (jaderných zbraní) a jsou hrozbou míru a bezpečnosti v regionu”. „Krajně složitou” situaci je podle ruského prezidenta možné řešit jen prostřednictvím obnovených rozhovorů.

Naopak americký prezident Donald Trump se podle ČTK s Munem shodl na potřebě přijetí dalších sankcí proti KLDR. Oba lídři se zároveň dohodli na zrušení váhového limitu hlavic korejských raket, který vzájemná úmluva dosud stanovovala na 500 kilogramů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám