Hlavní obsah

Soul upřednostní vojenská opatření před dialogem, řekl jihokorejský ministr

Soul/Bern

Po posledním severokorejském jaderném testu dá Jižní Korea přednost posilování svých vojenských opatření před dialogem, uvedl jihokorejský ministr obrany Song Jong-mu po nedělním zasedání národní bezpečnostní rady. Neutrální Švýcarsko v pondělí oznámilo, že je připraveno vystoupit jako zprostředkovatel při řešení severokorejské krize.

Foto: Reuters

Jihokorejský bojový letoun F-15K odpaluje naváděnou střelu AGM-84 SLAM-ER.

Článek

„Jsme připraveni působit jako zprostředkovatel,“ řekla v pondělí švýcarská prezidentka Doris Leuthardová. ”Teď nastal skutečně čas sednout si k jednacímu stolu. Velké mocnosti mají svou odpovědnost,“ dodala.

Leuthardová zdůraznila, že Švýcaři spolu se Švédy mají své pozorovatele v Dozorčí komisi neutrálních států, která působí na hranicích mezi Korejemi už od roku 1953.

Soul sází na sílu

„Během zasedání Národní bezpečnostní rady se pohledy sešly na směru posilování vojenského stavu spíše než na plnění berlínské deklarace nebo dialogu,“ řekl Song na zasedání jihokorejského parlamentu. Berlínská deklarace počítala s denuklearizací Severní Koreje výměnou za bezpečnostní garance a ekonomické a diplomatické pobídky.

V parlamentu Song rovněž prohlásil, že při posledních rozhovorech s americkým ministrem obrany požadoval, aby Spojené státy rozmístily své strategické síly na regulérní bázi. Citoval přitom výzvy místních politiků požadujících opětovné rozmístění amerických taktických jaderných zbraní na území Jižní Koreje.

Ve zprávě pro sněmovní výbor pro obranu stojí, že během jednání s Washingtonem požadoval přítomnost americké letadlové lodě s jaderným pohonem, strategických bombardérů a dalších silných zbraní. Soul plánuje spolu s USA rozmístění dalších odpalovacích zařízení amerického protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji.

Zmínil, že budou pokračovat cvičení s ostrými střelbami, po raketách SLAM-ER vypalovaných v pondělí se budou odpalovat i rakety Taurus KEPD 350 o doletu 500 km s hlavicí o hmotnosti 480 kg.

Dodal, že KLDR zřejmě už zvládla miniaturizovat hlavici, takže má hmotnost pod 500 kg. „Předpokládáme to.“ Sílu exploze severokorejské nálože odhaduje na 50 kilotun, což je pětinásobek síly loňského testu.

Reklama

Výběr článků

Načítám