Hlavní obsah

Vyhledejte úkryt. Severokorejská raketa vyvolala v Japonsku zděšení

Tokio

„Přelet rakety. Přelet rakety. Severní Korea podle všeho odpálila raketu. Vyhledejte úkryt v pevné budově či v podzemních prostorách.“ Textová zpráva s tímto zněním vzbudila v úterý v šest hodin milióny lidí na severu Japonska. Následovalo houkání sirén a panický úprk do krytu.

Foto: ČTK/AP

Vysílání japonské televize o zkoušce severokorejské rakety, která proletěla nad Japonskem

Článek

Zprávu si přečetla i 33letá Ai Onoderová ze Sappora a hned telefonovala manželovi na služební cestě. „Bála jsem se, že už ho nikdy nespatřím,“ vylíčila agentuře Reuters svůj strach z nejhoršího.

Severní Korea v 5.58 hod. místního času uskutečnila svůj první test balistické rakety vyvinuté pro vojenské účely, která přeletěla Japonsko. Milióny lidí vzbudilo to, před čím byly několik měsíců varovány, ale o čem doufaly, že nikdy nepřijde, napsal korespondent britského listu The Guardian.

Onoderová v záchvatu paniky pustila televizi. Na všech kanálech blikala stejná zpráva: „Před okamžikem očividně přeletěla nad touto oblastí raketa. Pokud najdete nějaké podezřelé předměty, prosím, nepřibližujte se k nim a ihned přivolejte policii nebo hasiče.“

Úřední hlášení o raketové hrozbě na Hokkaidu

Kam jít?

V mnoha severojaponských městech se rozhoukaly sirény a tlampače vyzývaly obyvatele, aby přijali preventivní opatření. Mnozí ale přiznali, že netušili, co vlastně mají dělat.

Vzhledem k blízkému sousedství obou zemí měli obyvatelé Japonska necelých deset minut na to, zareagovat na pokyny úřadů a vyhledat úkryt.

Foto: Issei Kato, Reuters

Lidé v japonském hlavním městě Tokiu

„Cítili jsme bezmoc, protože při přeletu rakety nad japonským územím jsme nemohli dělat vůbec nic," prohlásil osmatřicetiletý zaměstnanec nakladatelství Hiroaki Kumasaka, který se na tokijském nádraží chystal na pracovní cestu na sever země.

Někteří se stačili schovat, jiní neměli kam. V plavbě tak například pokračovala skupina 15 rybářů, kteří už vypluli z přístavu na jihu Hokkaida. „Překvapilo nás, že raketa letí nad naším mořem. Měl jsem strach a všichni ostatní také. Co ale můžete dělat? Schovat se? Kam?“ řekl Hirojuki Iwafune.

V pátek to měli nacvičovat

Raketa nad Japonskem letěla dvě minuty, než se zřítila do Tichého oceánu. [celá zpráva]

Reakce úřadů nakonec narušila běžný den obyvatel ostrova Hokkaidó víc než samotná raketa, poznamenal Guardian.

Na policii volaly desítky znepokojených lidí a ptaly se, kam se mají schovat. Desítky škol zrušily vyučování, zastavily se vlaky i metro ve dvoumiliónovém Sapporu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odhadovaný dostřel severokorejských raket

Série severokorejských raketových testů z poslední doby přiměla nedávno několik pobřežních měst na japonském ostrově Honšú uspořádat cvičení civilní obrany. Na ostrově Hokkaidó, který je znám lyžařskými středisky a mořskými specialitami, bylo takové cvičení plánováno na tento pátek.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám