Hlavní obsah

Z amerického torpédoborce vyzvedli těla všech pohřešovaných námořníků

Washington/Singapur

Potápěči našli těla všech deseti původně nezvěstných amerických námořníků z posádky torpédoborce USS John S. McCain, který se minulé pondělí u Singapuru srazil s tankerem. V noci na pondělí to uvedla agentura AP s odvoláním na americké námořnictvo.

Foto: Reuters TV, Reuters

Otvor v levoboku torpédoborce USS John S. McCain

Článek

Potápěči námořnictva prohledávali zatopené části vojenského plavidla několik dní poté, co poškozená loď zakotvila v Singapuru. Příčina kolize se stále vyšetřuje a pacifická flotila provádí rozsáhlé prověřování svých plavidel a jejich posádek.

Raketový torpédoborec USS John S.  McCain, který má ve výzbroji 90 dálkově naváděných střel, byl podle vyjádření amerického námořnictva na rutinní cestě do přístavu. V pondělí časně ráno se srazil s ropným tankerem Alnic MC dlouhým 183 metrů, který plul pod liberijskou vlajkou.

Při střetu byl proražen trup amerického torpédoborce a byla zaplavena část lodi, kde je strojovna, komunikační místnost a kde spí posádka. Pět amerických námořníků utrpělo při kolizi zranění. Deset jich bylo označeno za nezvěstné. [celá zpráva],

Jedno tělo vyzvedla z moře malajsijská loď, po zbylých se pátralo v trupu lodi, což zabralo několik dní.

Kvůli pondělní srážce a třem dalším letošním nehodám plavidel americké armády v oblasti Tichomoří, z nichž jedna z předchozích si vyžádala sedm obětí, byl odvolán velitel americké sedmé flotily viceadmirál Joseph Aucoin. Nahradil ho kontradmirál Phil Sawyer, který byl povýšen na viceadmirála. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám