Hlavní obsah

Na thajskou expremiérku vydali zatykač, ta mezitím utekla do ciziny

Bangkok
Aktualizováno

Thajský nejvyšší soud se rozhodl vydat zatykač na bývalou premiérku Jinglak Šinavatrovou, když se v pátek nedostavila k vynesení rozsudku v dotační kauze, uvedla BBC. Padesátiletá Šinavatrová svou neúčast u soudu zdůvodnila zdravotními problémy. Později zdroje blízké její straně uvedly, že je v zahraničí.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Jinglak Šinavatrová obklopená svými příznivci při příchodu k soudu 1. srpna

Článek

„Nemyslíme si, že obviněná je nemocná. Myslíme si, že se skrývá nebo je na útěku,” uvedl jeden ze soudců. Právní zástupce Šinavatrové podle agentury Reuters prohlásil, že neví, zda se bývalá premiérka stále nachází v Thajsku. Vynesení rozsudku soud odložil na 27. září.

Podle zdrojů blízkých její straně bývalá premiérka odcestovala neočekávaně krátce před plánovaným vynesením verdiktu. Soud poté vydal nejen zatykač, ale také nechal propadnout kauci.

Stoupenci Šinavatrové jsou přesvědčeni, že thajská vojenská junta se snaží soudním procesem oslabit vliv bývalé ministerské předsedkyně a vliv její rodiny. Bratr političky, někdejší premiér Tchaksin Šinavatra byl svržen vojenským převratem v roce 2006.

Šinavatrová musela odstoupit z funkce v květnu 2014 po bouřlivých nepokojích, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci. Necelé dva týdny po její rezignaci se moci chopila armáda, prý kvůli znovunastolení pořádku.

Šinavatrová je obviněna z nedbalosti při zavádění kontroverzních vládních dotací pro pěstitele rýže. Hrozí jí až deset let ve vězení. Expremiérka obvinění odmítá a označuje je za politicky motivovaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám