Hlavní obsah

Počet obětí sesuvu půdy v Sieře Leone dosáhl pěti set

Freetown

Na téměř 500 mrtvých zvýšili zdravotníci v Sieře Leone bilanci obětí sesuvů půdy u metropole Freetown. Informovala o tom v neděli agentura AP. Předtím úřady uváděly, že zemřelo kolem 450 lidí. Panují obavy, že po smrti je i většina ze stovek nezvěstných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sesuvy půdy v Sierra Leone mají 500 obětí, další stovky lidí se pohřešujíVideo: Reuters

 
Článek

Přesné číslo obětí nebylo uvedeno, protože se pohřešuje ještě asi dalších 500 lidí, u nichž je jen malá šance, že by byli týden po katastrofě ještě naživu . Podle agentury AFP je mezi mrtvými 156 dětí.

Vrchní koroner Seneh Dumbuya podle agentury Reuters řekl, že nalezené další mrtvoly budou okamžitě pohřbeny. Neštěstí mimo jiné znečistilo vodní zdroje a úřady se snaží předejít propuknutí nemocí, jako je cholera a tyfus. [celá zpráva]

Foto: Manika Kamara, ČTK/AP

Utrhl se kus kopce

Bahno po silném dešti zavalilo nebo strhlo minulé pondělí stovky domů a chatrčí ve slumech v okolí Freetownu, který má oficiálně asi milión obyvatel. Nejvíce sesuvy postihly předměstí Regent. O střechu nad hlavou podle odhadů přišlo kolem 3000 lidí. [celá zpráva]

Úřad pro národní bezpečnost Sierry Leone vydal výstrahu před dalšími možnými sesuvy a v kritických místech nařídil evakuaci.

List The New York Times upozornil, že na vině tragédie jsou lidé, protože se kvůli rychlé výstavbě po válce odlesnila hora Sugarloaf vypínající se nad městem. Deštný les vodu zachytával, ale byl vykácen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám