Hlavní obsah

Vůdce protičínských protestů v Hongkongu poslali za mříže

Hongkong

Odvolací soud v Hongkongu ve čtvrtek zvrátil rozhodnutí nižšího soudu a uložil tresty vězení trojici vůdců prodemokratických demonstrací z roku 2014. Alex Chow, Nathan Law a Joshua Wong si za mřížemi odpykají tresty v rozmezí od šesti do osmi měsíců.

Foto: ČTK/AP

Joshua Wong (vpravo) a Nathan Law

Článek

Soud nižší instance mladé muže ve věku 20 až 26 let loni odsoudil k veřejně prospěšným pracím. Odvolací soud jim po odvolání vlády trest zpřísnil.

Stanice BBC k tomu upozornila, že lidé odsouzení v Hongkongu na déle než tři měsíce nesmějí v příštích pěti letech kandidovat ve volbách, přičemž všichni tři mladíci měli kandidaturu v plánu.

Law byl už loni zvolen do parlamentu a stal se nejmladším poslancem. Později byl ale mandátu zbaven, protože prý nedůstojným způsobem narušil při nástupu přísahu a zpochybnil nadvládu Číny nad Hongkongem.

Demonstranti požadující svobodné volby nejvyššího představitele města po 11 týdnů v roce 2014 blokovali hongkongské ulice. Peking totiž přišel s úpravou volebního systému, který nařídil povinné schvalování kandidátek speciálním výborem. Ten ale podle kritiků ovládají přívrženci čínské ústřední vlády. Poté, co byli Chow, Law a Wong zatčeni, vyšlo do ulic až 100 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám