Hlavní obsah

Stáhněte se z Afghánistánu, píše Trumpovi v otevřeném dopise Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánské radikální hnutí Tálibán zveřejnilo otevřených dopis adresovaný prezidentovi Spojených států Donaldovi Trumpovi. Jeho prostřednictvím vyzvalo, aby USA ze země stáhly své jednotky a nevysílaly posily na podporu afghánské vlády, kterou Tálibán označil za loutkovou a zkorumpovanou.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Článek

Trumpova vláda uvažuje o vyslání dalších téměř čtyř tisíc vojáků, kteří by afghánským bezpečnostním silám pomohly čelit sílícímu Tálibánu. Nyní v zemi působí na osm tisíc amerických vojáků. Tálibové však varují, že na posílení Trump doplatí.

„Předešlé zkušenosti ukázaly, že vyslání dalších vojáků do Afghánistánu nepovede k ničemu jinému než k další zkáze americké armády a ekonomické slávy,“ varoval Tálibán v anglicky formulovaném apelu.

Tálibové označili afghánskou vládu, kterou Washington podporuje, za „loutky”, „prolhané, zkorumpované vůdce“ a „odporné zaprodance“.

Vy to chápete

„Válečná situace v Afghánistánu je mnohem horší, než si uvědomujete!“ vzkázal podle agentury Reuters dále Tálibán Trumpovi a dodal, že pouze obavy z civilních obětí brání jeho bojovníkům v dobytí velkých měst.

Radikálové navíc amerického prezidenta upozornili, že mu údajně generálové tají „skutečné počty mrtvých a zraněných“ vojáků.

„Povšimli jsme si, že jste porozuměl chybám vašich předchůdců a rozhodl jste se od základů znovu promyslet strategii v Afghánistánu. Mnoho válečných štváčů mezi kongresmany a generály na vás naléhají, abyste prodloužil válku v Afghánistánu, protože si chtějí zachovat svá vojenská privilegia. Každý dnes chápe, že to, co pohání válku v Afghánistánu, je cizí okupace,“ uvedl Tálibán.

Bílý dům dopis nekomentoval.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám