Hlavní obsah

Severní Korea propustila vězněného kanadského pastora kvůli zdraví

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severní Korea ve středu propustila kanadského pastora odsouzeného k doživotnímu trestu za údajné protistátní aktivity. Jako důvod uvedla jeho špatný zdravotní stav. Potvrdila to severokorejská státní agentura KCNA.

Foto: ČTK/AP

Kanadský pastor Hyeon Soo Lim na archivním snímku

Článek

„Kanadský občan byl propuštěn kvůli svému zdraví, z humanitárních důvodů, na základě rozhodnutí Ústředního soudu Korejské lidově demokratické republiky,“ ohlásila bez dalších podrobností KCNA.

Dvaašedesátiletý Hyeon Soo Lim se narodil v Jižní Koreji a má kanadské občanství. O jeho propuštění vyjednával v Severní Koreji od úterý poradce kanadského premiéra Justina Trudeaua pro národní bezpečnost Daniel Jean, uvedla agentura AP.

Doživotí za pomoc Jihokorejcům

Pastor presbyteriánské církve přicestoval do Severní Koreje v lednu 2015, v březnu téhož roku oznámila církev, že se ze své mise nevrátil. Následně byl odsouzen na doživotí za snahu podvrátit režim a za napomáhání americkým a jihokorejským úřadům v jejich snaze zlákat a unášet občany Severní Koreje.

Pastor působil v Severní Koreji už dříve, a to opakovaně.

Nebyl prvním západním misionářem zadrženým severokorejskými úřady. Američana Kennetha Bae odsoudili v KLDR k 15 letům nucených prací, než ho v roce 2014 vydali zpět do USA. V témže roce byl v zemi zadržen také australský misionář. I on byl později vyhoštěn.

Foto: Kyodo, Reuters

Ottu Fredericka Warmbiera přivádějí k severokorejskému nejvyššímu soudu

Z „humanitárních důvodů” propustili v červnu Severokorejci také amerického studenta Otto Warmbiera.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Muž odsouzený k 15 letům těžkých prací za krádež propagačního plakátu z hotelu strávil ve vězení 17 měsíců. Do USA se dvaadvacetiletý muž vrátil v kómatu a krátce nato zemřel. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V Severní Koreji se ztratil kanadský pastor

Šedesátiletý kanadský pastor Hyeon Soo Lim se nevrátil ze své humanitární mise v Severní Koreji, oznámila jeho korejská presbyteriánská církev. Lim, který je...

Výběr článků

Načítám