Hlavní obsah

Státy jihovýchodní Asie zvažují jednotné vízum, čeští turisté by to mohli mít snazší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Čeští turisté, kteří uvažují o cestě po zemích jihovýchodní Asie, by to v budoucnu mohli mít jednodušší a možná i levnější. Skupina deseti států jihovýchodní Asie totiž zvažuje zavedení jednotného víza pro návštěvníky ze světa. V těchto dnech o tom jejich ministři zahraničí jednají na summitu na Filipínách.

Foto: Profimedia.cz

Čeští turisté vydávající se do Thajska už dnes vízum nepotřebují.

Článek

„Chtěli bychom jedno vízum pro všechny země ASEAN,“ řekla už na jaře filipínská ministryně pro cestovní ruch Wanda Teová. Dodala, že systém určený pro návštěvníky z celého světa by turistům umožnil zůstat v zemích ASEAN déle.

Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) má deset členů - tvoří ho Thajsko, Kambodža, Indonésie, Malajsie, Filipíny, Singapur, Brunej, Laos, Barma a Vietnam.

Před dvěma lety do nich zamířilo 108 miliónů turistů. Ekonomicky sílící blok by jich chtěl přilákat ještě víc, takže zatímco v roce 2014 se příjmy z cestovního ruchu podílely z 12,3 procenta na celkovém HDP bloku, cílem pro rok 2025 je dosáhnout podílu 15 procent. Navrhovatelé jednotného víza věří, že to je cesta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Sdružení zemí ASEAN

Strategický plán sdružení ASEAN do roku 2025 poznamenává, že většina zemí požaduje po návštěvnících ze světa víza, čímž se cizincům cesta po více zemích regionu prodražuje a komplikuje. Jednotné vízum by jim umožnilo pohybovat se volně po celé oblasti. To by nejenže mohlo posílit cestovní ruch, ale také zjednodušit obchodování a investování.

Je to komplikované

Podrobnosti k plánu jsou stále v jednání. Jak ale upozornil server CGTN, první jednotná víza by mohly začít vydávat Thajsko a Kambodža, kam rádi jezdí i Češi, přičemž navštěvují obě země během jednoho výjezdu.

Plán na jednotná víza pro celý ASEAN ovšem není bez komplikací. V některých zemích jsou víza běžnější, jiné od nich už upustily. Ani Češi dnes do Thajska krátkodobě vízum nepotřebují, zatímco do Kambodže ano. A je otázka, zda by jednotné vízum bylo levnější, anebo dražší. Plán také vyvolává otazníky ohledně bezpečnostního zajištění, sdílení dat i recipročních dohod o bezvízovém styku se zbytkem světa. Rovněž se dá pochybovat o tom, že turisticky oblíbené destinace přistoupí na pomoc sousedním za cenu rizika poklesu vlastních příjmů z turistů.

„Není to snadné, ale my se nezastavujeme a výbor pro jednotné vízum pokračuje v práci,“ citoval CGTN slova thajskou ministryni pro cestovní ruch Kobkarn Wattanavrangkulovou.

Výběr článků

Načítám