Hlavní obsah

Kontroverzní japonská ministryně obrany Inadová podala demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Kontroverzní japonská ministryně obrany Tomomi Inadová podala v pátek demisi, která by podle médií měla vylepšit pověst dlouhodobě kritizovaného premiéra Šinzóa Abeho. Inadová byla terčem kritiky za údajnou neschopnost a za přehmaty v řízení ministerstva. Sousedním zemím vadil její šovinismus, navštěvovala svatyni, kde jsou pohřbeni váleční zločinci.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Tomomi Inadaová

Článek

Inadová je známá svými revizionistickými názory na dějiny druhé světové války. Patří k pravidelným návštěvníkům tokijské šintoistické svatyně Jasukuni, kterou Čína a Jižní Korea pokládají za symbol někdejšího japonského militarismu. Jsou v ní uloženy i ostatky válečných zločinců a vystaveny zbraně, které využívaly sebevražedné jednotky.

Cílem odstupující ministryně bylo revidování japonské poválečné pacifistické ústavy. Za Abého už bylo přijato, že japonské síly sebeobrany mohou vojensky zasahovat i mimo území japonských ostrovů, což bylo dříve nemožné.

Její rezort bude dočasně řídit ministr zahraničí Fumio Kišida.

Podpora premiéra Abeho v poslední době podle průzkumů klesla pod 30 procent. Na poklesu se podílela nejen kritika Inadové, ale hlavně podezření, že premiér prosazoval komerční zájmy svého blízkého přítele Kotaru Kakea.

Abe pochybení odmítl, nicméně v pátek se občanům své země „z celého srdce” omluvil. Jeho rivalové spekulují, že se mu nepodaří obhájit tříletý mandát, až mu v září 2018 vyprší třetí funkční období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám