Hlavní obsah

Boko Haram podniká nové útoky, atentátnice zabily osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kano/Maiduguri

Aktivita radikální nigerijské skupiny Boko Haram v posledních týdnech narůstá. Podniká útoky nejen v Maiduguri ve státě Bono, ale je aktivní i ve státě Kano. Podle tamního policejního velitele se skupina reorganizovala.

Foto: Jossy Ola, ČTK/AP

Lidé truchlí nad oběťmi útoku Boko Haram (záběr po atentátu z druhého červencového týdne).

Článek

V nigerijském městě Kano bylo po nedělní přestřelce zatčeno pět lidí podezřelých z příslušnosti k Boko Haram, kteří se snažili rozdmýchat násilí. Údajně plánovali útoky na tržiště a modlitebny, uvedl náčelník policie v Kanu Rabiu Jusuf. Podezřelí po policistech stříleli a házeli na ně podomácku vyrobené nálože. Zranili tři policisty.

Podle Jusufa zpravodajské informace naznačují, že „zbytky skupiny Boko Haram, které utekly z pralesa Sambisa, se v některých státech na severu včetně Kana přeskupily”.

Sebevražedné atentáty

Při nedělních útocích čtyř sebevražedných atentátnic ve dvou táborech pro vysídlené osoby ve městě Maiduguri na severovýchodě Nigérie přišlo o život nejméně osm lidí. Mluvčí místní domobrany řekl, že dalších 15 osob bylo zraněno. Za atentáty zřejmě stojí právě Boko Haram.

Šlo o první útoky v táborech pro vysídlené osoby v Maiduguri, kde islamistická skupina Boko Haram vznikla.

Radikálové z Boko Haram bojují od roku 2009 proti centrální nigerijské vládě a požadují zřízení emirátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría.

Při jejich brutálních akcích zemřelo na dvacet tisíc lidí a dva milióny osob byly vyhnány ze svých domovů. Loni v prosinci bylo Boko Haram vyhnáno z pralesa Sambisa. Tehdy guvernér státu Kano varoval, že se radikálové mohli přemístit právě do Kana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám