Hlavní obsah

V Kamerunu mučili lidi navázané na Boko Haram, na základnách byli i Američané a Francouzi

Kamerunské bezpečnostní složky v posledních čtyřech letech běžně mučily lidi podezřelé ze spolupráce s Boko Haram. Uvedla to organizace na ochranu lidských práv Amnesty International ve své zprávě Porušení lidských práv a válečné zločiny v boji proti Boko Haram - kamerunské tajné mučírny. Zmiňuje přitom, že v táborech, kde se mučilo, byli přítomni i američtí a francouzští vojáci.

Foto: Joe Penney, Reuters

Místní vesničané v Kamerunu na hlídce proti Boko Haram

Článek

Mučení lidí podezřelých z terorismu se podle AI stalo v Kamerunu běžnou součástí vyšetřovacích praktik. V mnoha případech byli lidé rovněž zadržováni bez důkazů během hromadných zatýkání po velkých útocích Boko Haram.

Ve zprávě jsou výpovědi 101 lidí, 32 z nich uvedlo, že byli svědky smrti spoluvězně.

„Požadovali, abych jim řekl, zda znám členy Boko Haram. Přitom mi stráže svázaly ruce a nohy za zády a začaly mě bít kabelem a současně na mě lily vodu. Skoro jsem umřel,“ řekl jeden podle Radia France.

„Byli biti různými předměty, například elektrickými kabely, mačetami a dřevěnými tyčemi... spoutáni a topeni,” uvádí zpráva s tím, že mnozí podezřelí nedostávali jídlo, vodu ani lékařskou péči. Většinu ze 101 lidí, kteří byli zadrženi a mučeni, tvořili muži ve věku 18 až 45 let. Organizace nicméně zaznamenala i případy mučení žen a několika dětí a postižených. Většina lidí byla ve vazbě přibližně 32 týdnů, bez možnosti stýkat se s rodinou. V některých případech však lidé byli zadržováni i více než dva roky.

Mučilo se především na vedení Praporu rychlého zásahu BIR v Salaku a v sídle Generálního ředitelství vnějšího výzkumu DGRE v Yaounde.

Mučení za přítomnosti bílých mužů

Na základně BIS byli přítomni příslušníci amerických a francouzských sil. Ačkoliv nikdo neuvedl, že by se na mučení podíleli cizí státní příslušníci, řada osob uvedla, že na vojenském stanovišti Salak, kde se výslechy konaly, byli bílí muži, kteří mluvili anglicky.

AI uvedla, že už v květnu 2015 tam její členové spatřili francouzské vojáky. Fotografie a videa „jasně ukazují pravidelnou přítomnost amerických příslušníků na řadě míst základny, kdy využívali improvizované tělocvičny a přívěs přebudovaný na kancelář”.

Organizace požádala vlády obou zemí, aby vyšetřily, zda si byly vědomy nezákonného zadržování a mučení podezřelých. Americké velvyslanectví v Kamerunu uvedlo, že zprávu AI bere vážně a zároveň oznámilo, že pokud se porušování lidských práv potvrdí, nebudou USA kamerunské bezpečnostní složky podporovat. Francie se zatím nevyjádřila.

Boko Haram se snaží na severovýchodně Nigérie ustavit stát řídící se právem šaria. Během sedmi let při jeho útocích zahynulo více než 20 000 lidí, dva milióny musely uprchnout. Útočilo ale i v sousedních zemí včetně Kamerunu, na jehož severu zabili na 1500 civilistů. Nakonec se proti němu spojily Nigérie, Kamerun, Niger a Čad, Výsledkem jejich společných akcí bylo zatlačení skupiny, která ztratila většinu z území o rozloze Belgie, které ovládala. Zcela porazit se ji nepodařilo, příslušníci skupiny podnikají dál atentáty a útoky ve státě Borno na severovýchodě Nigérie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám