Hlavní obsah

Zemřel čínský disident a nositel Nobelovy ceny míru Liou Siao-po. Nepustili ho na léčení

Peking
Aktualizováno

Čínský disident a nositel Nobelovy ceny míru Liou Siao-po prohrál svůj boj s rakovinou jater. O jeho úmrtí ve čtvrtek informovaly čínské úřady. Dlouholetý bojovník za svobodu a uznávaný literární kritik si odpykával 11 let vězení za „podněcování k podvracení státní moci”.

Foto: Toby Melville, Reuters

Plakát s fotografíí Lioua Siao-poa v rukou demonstranta před čínskou ambasádou v norském Oslu

Článek

Letos v červnu byl kvůli své nemoci podmínečně propuštěn, přivolaní němečtí experti mu ale již nedokázali pomoci. Čínské úřady navzdory jeho kritickému zdravotnímu stavu neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí.

Podle úřadů zemřel na selhání organismu. Bylo mu necelých dvaašedesát let.

Liou byl odsouzen v roce 2009, protože žádal větší demokracii. Byl jedním ze spoluautorů Charty 08. V té volal po respektování lidských práv a zavedení svobodných voleb.

Laureátem Nobelovy ceny míru byl Liou Siao-po v roce 2010 zvolen díky svému „dlouhodobému nenásilnému boji za dodržování základních lidských práv v Číně“.

Šéfka Nobelova výboru obvinila Peking

Podle předsedkyně norského Nobelova výboru Berit Reissové-Andersenové je za Liouaovu smrt spoluzodpovědná čínská vláda. „Čínská vláda má velkou zodpovědnost za jeho předčasnou smrt. Považujeme za hluboce znepokojující, že Liou Siao-po nebyl přemístěn do zařízení, kde by mohl dostat odpovídající lékařskou péči dříve, než se stal nevyléčitelně nemocným,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám