Hlavní obsah

Čínského nositele Nobelovy ceny za mír navštívili zahraniční lékaři, tajná služba to natočila

Peking

Čína umožnila dvěma zahraničním lékařům navštívit disidenta Lioua Siao-poa, který dostal Nobelovu cenu míru. Byl propuštěn z vězení a leží v nemocnici s rakovinou jater. Peking návštěvu zahraničních lékařů natočil na video, byť si to nepřáli. Kvůli tomu ho kritizovalo německé velvyslanectví a naznačilo, že o Liouovi rozhoduje tajná služba, a ne lékaři.

Němečtí lékaři informují manželku u lůžka čínského disidenta Liou Siao-poaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Pod mezinárodním tlakem Čína umožnila onkologům Josephu Hermanovi z univerzitního centra v Texasu a Markusi Büchlerovi z univerzitní kliniky v Heidelbergu, aby Lioua během víkendu vyšetřili v nemocnici v Šen-jang na severovýchodě Číny, kde se disident léčí.

Návštěvu zachytily kamery a video zveřejnilo v neděli několik čínských médií. Zachycuje dva zahraniční lékaře po levici nemocného, zády ke kameře stojí v černém oděvu jeho žena, zbytek záběru vyplňuje suita čínských doktorů a zdravotních sester. Jeden z cizích lékařů Liouovu ženu anglicky ujišťuje o tom, že čínští lékaři dělají, co mohou.

Video bylo ovšem zveřejněno navzdory přání Německa, aby se takovýto záznam nepořizoval a v žádném případě nezveřejňoval. Ambasáda si na to stěžovala: „S hlubokým znepokojením jsme zaznamenali, že jisté úřady pořídily audio– a videozáznam návštěvy německého lékaře u pana Lioua Siao-poa. Tyto záznamy byly pořízené navzdory přáním německé strany, kterápřed návštěvou komunikovala písemně. Vypadá to, že tyto vybrané záznamy unikly do jistých čínských státních médií.“

Peking pod tlakem

Ve velmi tvrdém textu velvyslanectví naznačilo, že o osudu nositele Nobelovy ceny nerozhodují lékaři: „Zdá se, že proces řídí bezpečnostní orgány, a ne zdravotní experti. Toto chování podkopává důvěru v úřady, která mají na starost Liouův případ, což je životně důležité pro nejlepší výsledek jeho lékařského ošetřování.“

Peking čelí výzvám několika států, aby mu umožnil léčbu disidenta v zahraničí. Odráží je tvrzením, že zdravotní stav 61letého pacienta převoz neumožňuje.

Foto: ČTK/AP

Archivní záběr Liou Siao-poa

Oba zahraniční lékaři tvrdí, že nemocný disident by transport zvládl, ale převoz se nesmí odkládat. Podle posledních zpráv z nemocnice se Liouův stav zhoršuje – selhávají mu játra i ledviny, informovala agentura AP.

Liou byl odsouzen do vězení v roce 2009 za podvracení, protože žádal větší demokracii a byl jedním ze spoluautorů Charty 08. V té volal po respektování lidských práv a zavedení svobodných voleb.

Minulý měsíc byl podmínečně propuštěn, když se ukázalo, že má rakovinu jater. Nyní podstupuje léčbu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám