Hlavní obsah

Armáda pro Trumpa připravila revidovaný plán Korea

Washington

Američtí vojenští experti pro prezidenta Donalda Trumpa zrevidovali možnosti, jak postupovat v eskalující krizi na Korejském poloostrově. Ve čtvrtek to s odkazem na dva zdroje z Pentagonu sdělila televize CNN.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump se svým bezpečnostním poradcem generálem Herbertem McMasterem

Článek

Scénáře, které zahrnují také vojenskou odpověď, budou podle zprávy prezidentovi předloženy, pokud Severní Korea podnikne nový podzemní jaderný výbuch anebo test balistické střely, který by zvýšil hrozbu útoku proti USA.

„Musíme připravit všechny varianty, protože prezident nám dal jasně najevo, že nepřipustí jadernou sílu v Severní Koreji a hrozbu, že Spojené státy a americké obyvatelstvo se mohou stát terčem útoku,“ poznamenal během veřejného vystoupení ve Washingtonu Trumpův poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster.

„Ta hrozba je teď mnohem naléhavější. Nemůžeme opakovat přístup, který v minulosti neuspěl,“ dodal McMaster s tím, že „nikdo nechce použít“ možnou variantu silového řešení, ale Washington se musí připravit i na ni.

Mun míří do Bílého domu

Severní Korea je pro Trumpa prioritou, potvrdil minulý víkend ředitel CIA Mike Pompeo v rozhovoru pro MSNBC. „Málokdy se mi v Bílém domě stane, že se mě prezident nezeptá na Severní Koreu a na to, jak Spojené státy na tuto hrozbu reagují,“ řekl Pompeo.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

O situaci na Korejském poloostrově bude ve čtvrtek v Bílém domě jednat nový jihokorejský prezident Mun Če-in, který nabízí Severu nový dialog a pozastavil rozmístění amerického protiraketového systému THAAD ve své zemi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám