Hlavní obsah

Australského kardinála, který je poradcem papeže, obvinili ze zneužívání dětí

– Sydney • Aktualizováno

Australská policie ve čtvrtek obvinila hlavního finančního poradce papeže Františka, kardinála George Pella z opakovaného sexuálního zneužívání dětí. Toho se bývalý arcibiskup australského Melbourne a Sydney dopustil v 70. letech. Pell to popírá a chce obvinění vyvrátit.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Kardinál George Pell na snímku z roku 2014

Článek

Šestasedmdesátiletý Pell, který má na starosti finance Vatikánu, tvrdě popírá, že by se dopustil čehokoli špatného. Stěžoval si, že během dvouletého vyšetřování na základě „falešných tvrzení“ byl „vystaven neochabující vražedné atmosféře“.  

Pell byl vyslýchán australskými detektivy ve Vatikánu loni v říjnu, když řekl, že ze zdravotních důvodů nemůže absolvovat dlouhý let do Austrálie.  Policie vycházela z obvinění, která proti němu vznesli první dva muži. Ti tvrdí, že jim Pell v 70. letech sahal ve veřejném bazénu na genitálie.

S obviněním, že je Pell zneužíval, přišel větší počet lidí, potvrdil komisař Sahne Patton: „Kardinál Pell čelí mnohonásobným obviněním a je tu více lidí, kteří si na něj stěžovali.“ Podle něj by měl stanout před melbournským magistrátním soudem 18. července. Teprve příští týden se soud rozhodne, zda zveřejní detaily a podstatu obvinění proti kardinálovi.

Pell: Těším se na soud

Pell ve Vatikánu řekl, že je ochoten jet do rodné Austrálie obhájit své jméno, jestliže mu to lékaři povolí: „Těším se na svůj den u soudu. Co se týká obvinění, jsou falešná. Jsem nevinný. Idea sexuálního zneužívání je mi odporná.“ Dodal, že mu papež dal volno, aby se mohl obhájit.

Konzervativec Pell, který je proti antikoncepci i sňatkům osob stejného pohlaví a hájí celibát, se stal v roce 2014 správcem financí Vatikánu po skandálech Vatikánské banky. Když ale rostlo pobouření kvůli zneužívání dětí katolickými kněží v Austrálii, post opustil.

Pellovu pověst poškozovala obvinění, že postupoval nesprávným způsobem při případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup Melbourne a později Sydney. Místo aby pedofilního kněze Geralda Ridsdala nahlásil, přemístil jej na jinou farnost. Popřel, že by se dopouštěl něčeho špatného, ale řekl, že mohl udělat více pro vyšetření obvinění ze zneužití.

Austrálie v roce 2013 zahájila plošné celonárodní vyšetřování zneužívání dětí.[celá zpráva] Vyšetřování ukázalo, že jen mezi lety 1980 a 2015 bylo zneužito 4444 dětí tisícovkou katolických kněží. děti zneužívalo sedm procent kněží. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám