Hlavní obsah

Při střetech křesťanských a muslimských ozbrojenců ve Středoafrické republice zemřelo sto lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nové boje ve Středoafrické republice si v úterý vyžádaly okolo sta obětí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na starostu města Bria, kde propukly střety mezi ozbrojenými frakcemi muslimů a křesťanů jen den poté, co vláda s povstalci uzavřela v Římě dohodu o příměří.

Foto: Domenico Stinellis, ČTK/AP

Ministr zahraničí Středoafrické republiky Charles Armel Doubane (vpravo) se zakladatelem organizace Sant'Egidio Community Andreou Riccardim s podepsanou dohodou o příměří

Článek

O prudkých bojích ve městě, jež leží asi 580 kilometrů na severovýchod od metropole Bangui, v úterý informovali i Lékaři bez hranic, kteří na místě působí.

Nejnovější střety někdejších členů muslimské skupiny Séléka a křesťanských milic anti-Balaka vypukly jen den poté, co vláda Středoafrické republiky v Římě uzavřela s ozbrojenými skupinami příměří. Dohoda, kterou zprostředkovala katolická komunita Sant'Egidio, se týká 13 ze 14 křesťanských a muslimských skupin. Její součástí je i postupná integrace povstalců do obranných sil země.

Neúspěšná příměří

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice anti-Balaka a boje eskalovaly.

Na přelomu let 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice sice uskutečnily prezidentské volby, boje ale pokračovaly. Nepokoje už si podle Reuters vyžádaly životy tisíců lidí a pětina populace byla nucena opustit své domovy.

Dohod o příměří bylo v zemi uzavřeno v posledních letech několik, ale ke stabilitě nevedly. Po podpisu musejí ještě jednotlivé milice ukázat, že skutečně chtějí zbraně složit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám