Hlavní obsah

Američané pošlou do Afghánistánu další čtyři tisíce vojáků

Washington

Pentagon vyšle do Afghánistánu téměř čtyři tisíce dalších amerických vojáků, hlavně poradců a instruktorů. V pátek to napsala agentura AP s odvoláním na nejmenované činitele americké vlády. Rozhodnutí údajně oznámí ministr James Mattis už příští týden.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Američtí vojáci

Článek

Americký prezident Donald Trump dal tento týden pravomoc Mattisovi rozhodnout samostatně o počtu vojáků USA v Afghánistánu s ohledem na rostoucí tlak teroristů z Tálibánu a Islámského státu. Velká většina nově příchozích amerických vojáků bude působit ve funkci poradců a bude pomáhat při výcviku tamní armády, napsala AP. Do bojových operací se zapojí malá část.

Minulý americký prezident Barack Obama vyslal do Afghánistánu v roce 2009 kolem 30 tisíc vojáků, a jejich počet tak dosáhl maxima 100 tisíc mužů. V dalších letech Obamova mandátu se počty snižovaly.

I když američtí vojenští velitelé dlouho volali po zvýšení počtu vojsk v Afghánistánu, rozhodnutí o vyslání nových jednotek se podle AP rodilo v dlouhých debatách s ohledem na dlouhodobou vojenskou, diplomatickou a hospodářskou strategii.

Afghánci rozhodnutí vítají

Afghánské vedení myšlenku vyšší vojenské přítomnosti USA podpořilo, protože v boji s Tálibánem  v posledních měsících výrazně ztrácí.

Obama loni stanovil strop pro početní stavy ve výši 8400 mužů. V Afghánistánu je ale nyní podle AP ještě dalších 2000 amerických vojáků, které oficiální počty nezahrnují. Jde o útvary označené za prozatímní, přestože v bojových zónách operují dlouhé měsíce.

Od roku 2001 USA v Afghánistánu ztratily 2400 mužů. Naposledy minulý víkend zahynuli na východě při útocích Tálibánu tři Američané a další byl zraněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám