Hlavní obsah

Severní Korea pohrozila brzkým testem mezikontinentální balistické rakety

Soul/Pchjongjang

Severokorejské stranické noviny Rodong Sinmun v sobotu napsaly, že se v brzké době uskuteční zkušební odpal mezikontinentální balistické rakety. Podle něj ho umožnil pokrok ve vývoji střel. O úvodníku informovala jihokorejská agentura Jonhap.

Foto: Meika Fujio, ČTK/AP

Japonci v Osace sledují zprávy o severokorejském raketovém testu

Článek

„Série nedávných testů strategických zbraní ukázala, že nejsme daleko od zkušebního odpalu mezikontinentální balistické střely,“ stálo v sobotním úvodníku.

„Velký úspěch testovacích odpalů mezikontinentální balistické rakety, jehož jistě dosáhneme, bude historickým předělem, kdy selže nepřátelská politika USA vůči nám,“ uvedl tiskový orgán vládnoucí Strany práce.

„Historie říká, že se Spojené státy nikdy neodvážily jít do války se zemí, která má jaderné zbraně nebo mezikontinentální balistické rakety,“ dodal na závěr, když hodnotil důležitost tohoto kroku. List dodal, že země už má vybavení, aby zasáhla Spojené státy jadernou hlavicí.

Úvodník ukazuje, že země pokračuje ve vývoji raket. V novoročním projevu 1. ledna vůdce Kim Čong-un prohlásil, že se země dostala do finální fáze vývoje mezikontinentální balistické rakety.

Vývojový progres

KLDR udělala v posledních letech za vlády Kim Čong-una velký pokrok ve vývoji raketových střel. Její nová balistická raketa středního doletu Hwasong-12 s odhadovaným doletem až 4000 – 4500 km při testech uspěla. Experti to připisují tomu, že se Severní Korea dostal k modernějšímu motoru. Spekulují, že získala sovětský motor na kapalná paliva RD-250. [celá zpráva]

Pokročila i ve vývoji raket poháněných tuhými pohonnými hmotami, které lze odpalovat bez dlouhé přípravy, nové verze protilodních střel s plochou dráhou letu už mají dolet přes 200 km. [celá zpráva]

Loni odpálila balistickou raketu i z ponorky. [celá zpráva]

Severní Korea sice s raketovým programem výrazně pokročila, k čemuž přispělo právě množství testů, zatím však ještě nemá ve výzbroji mezikontinentální balistickou raketu, tedy střelu s doletem přes 5000 km. Vzhledem k úspěchu střely Hwasong-12, se dá čekat, že by tato raketa byla poháněna stejným motorem, možná ve spřažené dvojici.

Americký expert Michael Elleman je přesvědčen, že země nebude schopna zařadit mezikontinentální balistickou raketu do výzbroje dříve než v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám