Hlavní obsah

Afghánský prezident dal po masakru 150 lidí Tálibánu poslední šanci

Kábul

Afghánský prezident Ašraf Ghaní v reakci na další teroristický útok, který minulý týden otřásl centrem Kábulu a připravil o život více než 150 lidí, vyzval Tálibán, aby se buď přidal k míru, nebo čelil následkům. Ghaního vláda je pod palbou kritiky, protože se jí nedaří zajistit bezpečnost. Po středečním atentátu v zemi propukly násilné protesty, při nichž umírali lidé.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghaní

Článek

O tom, jak stabilizovat bezpečnostní situaci v zemi, od úterý na dvoudenní mírové konferenci jednají zástupci třiadvaceti zemí včetně Pákistánu. Jeho rozvědku ISI přitom Afghánci podezírají, že pomohla teroristické síti Hakkání napojené na Tálibán zosnovat středeční atentát. Pákistánci napojení na teroristy odmítají.

Afghánský prezident přes vážné podezření při zahájení mírové konference Pákistánce i Tálibán pozval k jednacímu stolu.

„Trpíme nevyhlášenou válkou agrese ze strany Pákistánu. Naším problémem, naší překážkou, je to, že nevíme, co Pákistán vlastně chce. Co může přesvědčit Pákistánce, že pro ně bude stabilní Afghánistán a stabilní region přínosem?“ citoval Ghaního afghánský server Tolo News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok v afghánském Herátu má nejméně sedm obětíVideo: Reuters

Tálibánu pak afghánský prezident vzkázal, že je ochoten jednat o míru a že ho případně nechá, aby si v Kábulu otevřel úřad. Je to ale prý poslední šance, jak odložit zbraně.

Podle agentury AFP islamističtí povstalci reagovali vypálením rakety do míst, o nichž tvrdí, že patří NATO. Raketa dopadla do prostoru indického velvyslanectví, nikdo přitom nebyl zraněn.

Zatímco se v Kábulu jednalo, ve městě Herát na západě země v úterý znovu zabíjeli teroristé. Při výbuchu poblíž tamní Velké mešity na západě země zemřelo nejméně sedm lidí, dalších šestnáct jich utrpělo zranění. S odkazem na místní úřady o tom informovala stanice CNN.

Herát ležící u západní hranice s Íránem, patří k největším afghánským městům. Tamější monumentální mešita je pověstná svou výzdobou - modrými dlaždicemi se složitými vzory, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám