Hlavní obsah

Útok v turistickém středisku v Manile mohl být podle policie loupežným přepadením

Manila
Aktualizováno

Luxusní turistické středisko Resorts World Manila ve filipínském hlavním městě v pátek časně ráno místního času (ve čtvrtek SELČ) přepadl nejméně jeden maskovaný ozbrojenec. Americká televize CNN tlumočila původní výpovědi svědků, podle nichž po hostech střílel. Policejní šéf však později uvedl, že tomu nic nenaznačuje.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Původní informace hovořily o blíže neupřesněném počtu zraněných. Filipínský policejní šéf Ronald dela Rosa však později uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický útok, jednalo se spíš o loupežné přepadení.

Policisté mají podle něj situaci pod kontrolou. Do komplexu prý pronikl jeden muž s puškou a zapálil hrací stoly. Poté utekl a policie po něm pátrá.

Dela Rosa sdělil, že v hotelu nejsou žádná rukojmí a neexistují žádné potvrzené informace o tom, že by někdo utrpěl střelná poranění.

Na místě zasahovaly také speciální jednotky filipínské policie.

Na sociálních sítích se objevily snímky a záběry davu lidí prchajících z hotelu. Rezort se nachází nedaleko manilského mezinárodního letiště. Kromě několika hotelů jsou v komplexu také zábavní a nákupní střediska, kasino, kina a restaurace.

Podle agentury AFP se k útoku v Manile přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Dela Rosa však uvedl, že se k němu přihlásila zřejmě v rámci své propagandy.

České ministerstvo zahraničí ČTK řeklo, že v tuto chvíli nepředpokládá, že by v areálu byli Češi.

Filipínská armáda v současné době svádí boj s islámskými teroristy na jihu země. Prezident Rodrigo Duterte tam proto před několika dny vyhlásil mimořádný stav a nařídil velkou vojenskou ofenzivu. [celá zpráva]

Na jihu převážně katolických Filipín bojují muslimští separatisté o autonomii od 60. let minulého století, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám