Hlavní obsah

Desítky migrantů zemřely na Sahaře žízní

Niamaey
Aktualizováno

V saharské poušti na severu Nigeru zahynulo 44 migrantů směřujících do Evropy. S odkazem na Červený kříž o tom informovaly stanice BBC a agentura AFP. Migranti zřejmě zemřeli žízní poté, co se jim v poušti porouchal nákladní vůz, ve kterém cestovali.

Foto: Profimedia.cz

Poušť Sahara v Nigérii

Článek

Ze skupiny migrantů přežilo šest lidí, jimž se podařilo dojít do odlehlé vesnice. Ti uvedli, že 44 lidí včetně pěti dětí zemřelo.

Migranti pocházeli většinou z Ghany a Nigérie.

Podobný tragický případ se udál i loni v červnu, kdy na Sahaře poblíž hranic s Alžírskem zemřelo 34 migrantů, mezi nimiž bylo 20 dětí. Zemřeli vyčerpáním a žízní poté, co je v poušti opustil jejich převaděč. [celá zpráva]

Přes poušť se vydávají týdně tisíce lidí

Počty migrantů ze západní Afriky překračujících Saharu v posledních letech vzrostly, na strastiplnou cestu přes poušť se jich každý týden vydávají tisíce. Zatímco státy a humanitární organizace monitorují přesuny migrantů z Afriky do Evropy přes Středozemní moře, sledovat jejich pohyb přes prakticky nehlídanou Saharu je téměř nemožné, takže ani nelze určit, kolik lidí přechod pouště nepřežije.

Foto: David Ryneš, Novinky

Migrace do Evropy

Organizace 4mi při Dánské radě pro uprchlíky loni uvedla, že na poušti zřejmě umírá víc běženců než na moři. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky přitom v loňském roce evidoval více než 5000 migrantů, kteří utonuli ve Středozemním moři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám