Hlavní obsah

Filipínské letectvo při tažení proti Islámskému státu bombardovalo vlastní vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínská armáda při leteckém zásahu proti extremistům omylem zabila jedenáct vlastních vojáků a sedm dalších zranila. Oznámila to ve čtvrtek agentura AP. Incident se stal ve středu ve městě Marawi, v němž od začátku minulého týdne armáda bojuje s islamisty spřízněnými s Islámským státem (IS).

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Filipínští vojáci míří do boje s islamistickou skupinou Maute na Mindanau.

Článek

Podle vojenského mluvčího Restituta Padilly cvičný a lehký bitevní letoun SIAI Marchetti S-211 útočil na cíle povstalců v Marawi, ale jedna z pum zasáhla armádní pozice v místě, kde byli vojáci v těsném kontaktu s islámskými radikály. Incident podle mluvčího armáda vyšetřuje.

Minulý týden vtrhli do Marawi, ležící na jihu země na ostrově Mindanao, islámští radikálové a značnou část ho ovládli. Nad budovami vyvěsili vlajky Islámského státu a některé vypálili.

Z města s 200 000 lidmi kvůli nim uprchly tisíce obyvatel. Pak zasáhla armáda a začala islamisty vytlačovat. V pondělí vojáci oznámili, že nad většinou města převzali kontrolu. [celá zpráva]

Při bojích zemřelo asi sto lidí včetně civilistů. Přesný počet obětí však podle úřadů zatím není jasný. Proti útočníkům byla kromě letectva nasazena obrněná vozidla a vrtulníky.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Kouř z hořící budovy v napadeném filipínském městě Marawi

Filipínský prezident Rodrigo Duterte uvedl, že mezi bojujícími islamisty jsou i cizinci. To je podle něj důkaz, že si na Mindanau zřídila opěrný bod teroristická organizace Islámský stát, radikálové slíbili věrnost chalífovi abú Bakrovi Bagdádímu a ten je ustavil správci oblasti.

Podle expertů ale přímou pomoc od IS nedostali.

Na jihu Filipín už dlouho vedou muslimové partyzánskou válku proti křesťanskému státu. V oblasti také působí řada muslimských teroristických skupin, z nichž nejznámější je Abu Sayyafa. Právě operace s cílem dopadnout jejího vůdce Isnilona Hapnilona vedla k útoku islámských radikálů na Marawi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám