Hlavní obsah

Poláci naplánovali úspěšnou záchranu rukojmích Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polští a afghánští příslušníci speciálních sil za podpory amerických vrtulníků osvobodili na jihu Afghánistánu jedenáct afghánských rukojmích, které zajali povstalci z Tálibánu a drželi je v provincii Hílmand. Oznámil to v úterý polský ministr obrany Antoni Macierewicz.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz

Článek

Podle zpravodajky The Canadian Press Macierewicz dodal, že polští vojáci operaci plánovali a poskytovali při ní podporu, ale do bojů se přímo nezapojili. Ty vedli pouze Afghánci. Akci ale kryly americké vrtulníky, dodal Macierewicz.

Mezi zajatci Tálibánu byli dva vojáci, čtyři policisté a pět civilistů; všichni Afghánci. „Ti lidé byli po čtyři měsíce vězněni, biti a mučeni. Zacházeli s nimi strašně, čelili hrozbě smrti,” prohlásil ministr na tiskové konferenci ve Varšavě.

Osvobozovací akce, podniknutá v posledních dnech, představovala podle Macierewicze velký úspěch afghánských speciálních sil, protože byly s to dobýt povstalecké vězení v provincii, kterou Tálibán plně ovládá a kde je nejaktivnější. Svědčí to podle něj o tom, že vládní síly jsou schopny samostatně bojovat proti teroristům.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Hílmand

Bojová mise polských jednotek ze sil NATO v této středoasijské zemi skončila v roce 2014, pak v zemi zůstaly jen dvě stovky polských poradců z řad speciálních sil. Jejich úkolem je výcvik afghánských vojáků. Macierewicz uvedl, že na žádost NATO jejich počet vzroste na 230. Plyne to z výsledků aliančního summitu.

V současné době je v Afghánistánu na 13 000 vojáků zemí NATO, kteří mají za úkol výcvik. Od začátku letošního roku zahynulo při střetech se vzbouřenci více než 1000 příslušníků afghánských bezpečnostních sil. O život přišlo i více než 700 civilistů. Vládní síly kontrolují jen 60 procent rozlohy státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám