Hlavní obsah

Na jihu Filipín zuří válka s Islámským státem, mezi zabitými jsou i zahraniční bojovníci

Manila

Mezi šesti islámskými radikály zabitými na jihu Filipín u města Marawi v provincii Lana del Sur byli i zahraniční bojovníci. Jednalo se o indonéské a malajsijské občany, uvedla BBC, která citovala armádní zdroje. Tento týden vzbouřenci hlásící se k Islámskému státu pronikli do Marawi a načas se zmocnili několika úřadů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Filipínští vojáci bojují s islámskými vzbouřenciVideo: Reuters

 
Článek

Těžké boje, do kterých nasadila armáda i bitevní vrtulníky a speciální síly, propukly, když vzbouřenci pronikli do města, ovládli několik úřadů, kostel, věznici a školu. Některé budovy vypálili, nad dalšími vyvěsili vlajku podobnou vlajce IS. Tisková agentura Amak napojená na Islámský stát pak oznámila, že bojovníci Islámského státu zahájili širokou ofenzívu proti pozicím filipínských vojáků v Marawi.

Podle CNN útočila skupina Maute, která se spojila s teroristickou organizací Abu Sayyafa. První střety propukly, když se armáda pokusila dopadnout Isnilona Hapilona, jenž stojí v čele této skupiny a který slíbil věrnost Islámskému státu.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Obreněný transportér filipínské armády u města Marawi

V bojích už padlo 11 vojáků a 31 vzbouřenců, uvedl mluvčí armády. Není jasné, zda si boje vyžádaly i civilní oběti, ale tisíce lidí z oblasti raději utekly.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Kouř z hořící budovy v napadeném filipínském městě Marawi

Kvůli bojům vyhlásil v úterý filipínský prezident Rodrigo Duterte na ostrově Mindanao obývaném muslimskou menšinou stanné právo a uvedl, že v případě, že by se radikálové pokusili proniknout na ostrov Luzon, nijak by neváhal s rozšířením výjimečného stavu na další oblasti.

Podle prokurátora Josého Calidy na Mindanau proniká na území Filipín mezinárodní terorismus: „To, co se nyní děje na Mindanau, už není dál vzpourou filipínských občanů. Přeměnila se v invazi zahraničních bojovníků. Chtějí udělat z Mindanaa součást chalífátu.“

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Filipínští vojáci míří do boje se islamistickou skupinou Maute na Mindanau.

Na Filipínách vždy působili radikálové z Malajsie a Indonésie, ředitelka Institutu pro politickou analýzu konfliktů v Jakartě Sidney Jonesová však řekla BBC: „Je zřejmé, že počty mužů z Indonésie a Malajsie, kteří cestovali na Mindanao, v posledním roce vzrostly. Je klíčové, že vláda připustila, že na Filipínách existuje problém s IS.“

Mluvčí filipínské armády ale prohlásil, že i když jsou skupiny v Marawi inspirovány IS, zatím neviděl „žádný konkrétní důkaz o materiální podpoře ze strany IS“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám