Hlavní obsah

Požáry na Sibiři už sežehly 30 tisíc hektarů

Moskva

Ruští záchranáři na Sibiři už několik dní bojují s mohutnými lesními požáry. Agentura TASS v pátek informovala, že se požáry za posledních 24 hodin rozšířily z 8000 na 30 tisíc hektarů. Podle agentury si zatím neštěstí vyžádalo čtyři oběti na životech, výjimečný stav byl vyhlášen v Krasnojarské a Irkutské oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár na SibiřiVideo: Reuters

 
Článek

Lesní požáry zachvátily několik sibiřských regionů, mimo jiné i Burjatsko, Jakutsko, Chabarovskou oblast nebo Zabajkalský kraj.

V Krasnojarské oblasti ve středu shořelo 130 obytných domů. Bez střechy nad hlavou zůstalo přes 500 lidí.

V Burjatsku hoří 15 hektarů lesa. Situaci komplikuje silný vítr, kvůli kterému záchranné složky vyhlásily v několika okrscích vyšší stupeň ohrožení. Podle meteorologů vedra a vítr s nárazy až 20 metrů za sekundu potrvají v oblasti i v následujících dnech.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Plameny zasáhly i obydlené oblasti

Režim protipožární pohotovosti platí na poloostrově Kamčatka, kde situaci sledují hasičský sbor, policie i členové lesní ochrany. O lékařskou pomoc už požádalo 100 lidí.

Rusko každý rok zaznamená víc než 18 tisíc lesních požárů. Hlavní příčinou šířícího se ohně jsou kromě sucha a silného větru i nezodpovědní lidé. Ti způsobí až pětinu požárů. Škody se počítají v miliardách, obětí bývají desítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám