Hlavní obsah

Na světě loni bylo 31 miliónů vnitřních uprchlíků, nejvíce v subsaharské Africe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Války, násilnosti a přírodní katastrofy v loňském roce přiměly více než 31 miliónů lidí opustit své domovy a usadit se jinde ve své vlasti. To je nárůst o 3,3 miliónu oproti předcházejícímu roku. Vnitřní vysídlení se z nějakého důvodu v roce 2016 vyskytlo ve 125 zemích světa. Ve své zprávě to v pondělí uvedlo norské Středisko pro monitoring vnitřně vysídlených osob (IDMC).

Foto: Thomas Mukoya/File Photo, Reuters

Somálský chlapec v nemocnici Lékařů bez hranic v uprchlickém táboře v keňském Dadaabu

Článek

Středisko upozornilo, že ačkoli se mezinárodní společenství snaží uprchlickou krizi řešit, tak tyto tzv. vnitřní uprchlíky velkou měrou opomíjí. Podle ředitelky IDMC Alexandry Bilakové je krátkozraké.

„Jestliže neuvažujeme o tom, kde cesty uprchlíků začaly, pak nám nevyhnutelně chybí kus celého problému. Byl by to mnohem strategičtější přístup a investice, pokud přesměrujeme pozornost do zemí původu a skutečně porozumíme hybným silám těchto (migračních) pohybů,“ řekla Bilaková.

Středisko odhadlo, že kvůli ozbrojenému konfliktu a násilnostem opustilo loni své domovy 6,9 miliónu lidí. Nejvíce lidí prchalo před násilím v hranicích Demokratické republiky Kongo, a to 922 000, což proti předchozímu roku představuje padesátiprocentní nárůst. Statisíce vnitřních uprchlíků nadále vyvolávají konflikty v Sýrii (824 000), Iráku (659 000), Afghánistánu (653 000), Nigérii (501 000) a Jemenu (478 000).

V Africe prchají před válkou i hladem

Lidí, kteří byli nuceni se stěhovat kvůli povodním, bouřím, lesním požárům a dalším živelním katastrofám, je více než trojnásobně víc. V polovině všech případů byly důvodem záplavy. Nejvíce lidí v roce 2016 prchalo před přírodními katastrofami v Číně – 7,4 miliónu lidí. Následuje 5,9 miliónu Filipínců a 2,4 miliónu Indů.

Existují ale případy, kdy lidi z domovů vyhnala kombinace obojího, tedy násilí a přírodních pohrom. Takové scénáře se podle IDMC vyskytují hlavně v Africe – v Nigérii, Jižním Súdánu či Somálsku, které sužují války a současně v nich sucho zapříčiňuje hladomor.

Nejvíce vnitřních uprchlíků se tak nevyskytuje na Blízkém východě zmítaném válkami, na něž je upřena mezinárodní pozornost, nýbrž v subsaharské Africe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám