Hlavní obsah

Těhotná desetiletá Indka smí na potrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Komise lékařů v severoindickém státě Harijána povolila interrupci desetileté holčičce, která měla otěhotnět po znásilnění otčímem. V úterý o tom informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí komise potvrdil lékař Ašok Čauhan, který řekl, že zákrok bude proveden v nejbližší době.

Dívka otěhotněla před pěti měsíci, a jelikož zákon zakazuje interrupce po 20. týdnu těhotenství, musel zasedat soud. Ten rozhodl, že se bude řídit doporučením lékařů.

Na to, že je dívka těhotná, přišla minulý týden její matka. Místní média uvedla, že školačka zůstávala často sama doma s nevlastním otcem, když byla matka v práci. Matka pracuje jako pomocná síla v jiných domácnostech. [celá zpráva]

Policie otčíma zatkla a uvalila na něj vazbu.

Zákon o interrupci do 20. týdne byl přijat kvůli větší ochraně plodů ženského pohlaví ve společnosti preferující syny. Indický nejvyšší soud však podle BBC v uplynulých měsících obdržel několik peticí požadujících potraty i po 20. týdnu. Některé žádosti sepsaly ženy, které byly znásilněny. Soud se pokaždé ve svém verdiktu odkázal na stanovisko lékařských odborníků, informovala BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám