Hlavní obsah

Americký křižník se u Koreje srazil s rybářskou lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

U pobřeží Korejského polooostrova se v úterý srazil americký křižník USS Lake Champlain s jihokorejskou rybářskou lodí. Uvedla to televize CNN. Nikdo nebyl zraněn a rozsah škod se podle prohlášení amerického námořnictva stále zjišťuje.

Foto: Profimedia.cz

Americký křižník USS Lake Champlain

Článek

Křižník připlul ke Korejskému poloostrovu nedávno se skupinou v čele s letadlovou lodí USS Carl Vinson. Zhruba dvacetimetrová rybářská loď údajně nebyla vybavena vysílačkou, takže nezachytila varování americké posádky před srážkou.

Americké námořnictvo neposkytlo podrobnosti a ve své zprávě nehodu bagatelizovalo. Uvedlo, že rybářská loď očividně nepředstavovala hrozbu a podobná blízká míjení malých lodích „jsou velmi běžná“. Námořní veteráni oslovení CNN to ale zpochybnili.

Křižník USS Lake Champlain byl podle internetové encyklopedie Wikipedie zprovozněn v roce 1988. Plavidlo dlouhé 173 metrů a o výtlaku 9 800 tun je součástí 1. útočné skupiny 3. flotily námořnictva Spojených států. Křižník nese množství naváděných střel včetně střel s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám