Hlavní obsah

Američané jednají v Norsku se Severokorejci

Oslo

Zástupci Severní Koreje a Spojených států amerických se v pondělí a v úterý sešli v Oslu na neoficiálních jednáních. O schůzce informovaly jihokorejský list The Korea Times, japonská letevize Asahi a agentura UPI. Čína rozhovory už v pondělí přivítala, uvedla korejská stanice KBS.

Foto: Edgar Su, Reuters

Severokorejská vlajka nad velvyslanectvím KLDR v Kuala Lumpuru

Článek

O schůzce se v pondělí zmínil mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí Keng Šuang na pravidelném brífinku. Řekl, že vítá dialog a jednání mezi USA a KLDR, protože jde o přímé účastníky sporu kolem severokorejského jaderného programu, což by mohlo přispět k míru na Korejském poloostrově. Dodal, že Čína vždy vyzývala k mírovému řešení sporu.

Mluvčí čínského ministerstva ale odmítl říci, kdo rozhovory svolal.

Schůzku potvrdily i Spojené státy. Zástupce amerického ministerstva zahraničí řekl jihokorejské agentuře Jonhap, že podobná setkání se konají i v případě jiných znepokojivých témat.

I když jde o první vzájemný kontakt obou zemí od nástupu Donalda Trumpa k moci, podle amerického ministerstva schůzka nijak nesouvisí s novým americkým prezidentem.

Tlak Číny

V dubnu ale američtí představitelé uvedli, že Spojené státy uplatňují politiku „maximálního tlaku“, která by měla poskytnout prezidentovi směr při jednání s KLDR.

Podle agentury UPI má KLDR zastupovat Čchoi Sun-i, který vede americké oddělení na severokorejském ministerstvu zahraničí. Japonská televize Asahi uvedla v neděli, že přes Peking míří do Evropy na jednání s americkými představiteli, které je označované jako „Stopa 1.5”.

Čchoi chtěl už v březnu odjet do USA, ale severokorejská delegace nedostala víza kvůli vraždě nevlastního bratra vůdce Kim Čong-una. Kdo by měl zastupovat Spojené státy, jasné není, spekulovalo se o bývalém americkém vyjednavači Robertu Galluccim.

K ochotě Pchjongjangu jednat zřejmě přispěl ekonomický tlak Číny, která přestala odebírat severokorejské uhlí, a roztržka s Pekingem kvůli plánům KLDR na další testy jaderných zbraní a raket. List The Korea Times spekuluje, že USA nyní se schůzkou souhlasily, když KLDR neprovedla další jaderný test, byť na něj zřejmě byla připravena.

Naposledy loni

Při minulých podobných rozhovorech Pchjongjang požadoval, aby ho USA uznaly jako jadernou mocnost. Poslední taková informativní schůzka severokorejských představitelů a amerických expertů se konala v roce 2016 v Malajsii a v Ženevě.

Podle televize Asahi se mělo v Norsku jednat jak o otázkách jaderných zbraní a testů raket, tak o dalších schůzkách. Setkání se koná poté, co dal americký prezident Donald Trump najevo ochotu jednat přímo s KLDR.

Volba Norska nemusí být náhodná. V dubnu papež František naznačil agentuře Reuters, že Norsko by mohlo být místem podobného setkání: „Je vždy připraveno pomoci. Cesta vpřed vede přes jednání. Potřebujeme diplomatické řešení.“

Norské ministerstvo zahraničí řeklo agentuře NTB, že nebude nic komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám