Hlavní obsah

Křesťanského guvernéra Jakarty poslali do vězení za urážku islámu

Jakarta

Soud v indonéském hlavním městě v úterý shledal vinným křesťanského guvernéra Jakarty vinným z rouhání proti islámu. Poslal jej na dva roky do vězení. Guvernér Basuki Tjahaja Purnama zvaný Ahok oznámil, že se odvolá. Proces byl vnímán jako test náboženské tolerance v největší muslimské zemi na světě.

Foto: Bay Ismoyo, ČTK/AP

Guvernér Jakarty Tjahaja Purnama po vynesení rozsudku

Článek

Guvernér Basuki Tjahaja Purnama, který je křesťan a příslušník menšinového etnika Číňanů, byl shledán vinným, že se „dopustil trestného činu rouhání, a proto jsme ho poslali na dva roky do vězení“, uvedl podle agentury Reuters soudce Dwiarso Budi Santiarto. Nařídil, aby byl odsouzený okamžitě uvězněn. „Odvoláme se,” stačil pronést guvernér.

Verdikt byl tvrdší, než se čekalo, a příznivce guvernéra šokoval. Mnozí před soudem plakali. Žaloba požadovala jen podmíněný dvouletý trest. Naopak islámští fundamentalisté žádali nejvyšší možný trest a dav konzervativních muslimů před budovou soudu oslavoval verdikt skandováním Alláh je veliký.

Purnama během kampaně obvinil své protivníky, že zneužívají veršů koránu v politickém boji. Muslimští odpůrci křesťanského guvernéra podle něj často citovali verš koránu, který zakazuje muslimům žít pod nadvládou nemuslimů. Purnama se později omluvil, nemyslí si ale, že se dopustil rouhání, jak tvrdí prokuratura.

Foto: Bay Ismoyo, ČTK/AP

Zklamaní příznivci guvernéra Purnamy

Svůj post Purnama v dubnových volbách neobhájil, ve druhém kole podlehl někdejšímu ministrovi školství, muslimovi Aniesovi Baswedanovi. Úřad ale má zastávat až do října,

Hned po jeho porážce požádala prokuratura dvouletý podmíněný trest, což bylo vnímáno jako relativně mírné. Tvrdší verdikt soudu poškodí obraz Indonésie jako umírněné muslimské země.

Špatná zpráva pro menšiny

Vláda je už nyní kritizována. že nechrání náboženské menšiny. „Je to špatná zpráva po indonéské menšiny. Když někdo jako guvernér hlavního města Ahok podporovaný největším politickou stranou v zemi, spojenec prezidenta může být odsouzen na základě nepodložených obvinění, jaké to bude u jiných?“ otázal se zástupce organizace Human Rights Watch Andreas Harsono.

Purnama nahradil se stal guvernérem Jakarty poté, co byl Widodo zvolen prezidentem. Masové protesty konzervativních muslimů ale ohrožovaly Widodův post a prezident proto všechny vyzval, aby verdikt soudu respektovali.

Indonésie je zemí s největší muslimskou populací na světě. Devadesát procent z 240 miliónů obyvatel se hlásí k islámu, který ale většina z nich praktikuje v umírněné formě. V zemi je i početná křesťanská a hinduistická komunita a příslušníci stovek různých etnických skupin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám