Hlavní obsah

Čínská námořní síla roste, Peking spustil na vodu druhou letadlovou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čína ve středu při slavnostní ceremonii spustila na vodu svou druhou letadlovou loď. Na rozdíl od první Liao-ning ji sama celou postavila. Loď byla spuštěna na vodu v době zvýšeného napětí na Korejském poloostrově a během trvajícího sporu o ostrovy v Jihočínském moři, na které si Peking klade nároky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čína uvedla do provozu druhou letadlovou loďVideo: Reuters

 
Článek

Loď, která podle některých zdrojů ponese jméno provincie Šan-tung, byla postavena v přístavu Ta-lien na severovýchodě země. Jedná se o první letadlovou loď navrženou a stavěnou přímo v Číně. Její stavba začala v roce 2014, předloni Čína potvrdila její existenci. Spuštěna na vodu byla po nedělních oslavách 68. výročí založení čínského námořnictva. Do výzbroje by měla být zařazena v roce 2020.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Druhá čínská letadlová loď Šan-tung

Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila čínská armáda do aktivní služby v září 2012 a loni v listopadu ji označila za bojeschopnou. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo získala úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, zakoupené v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Druhá čínská letadlová loď Šan-tung

V první polovině ledna se Liao-ning zúčastnil vojenského cvičení v Jihočínském moři. Peking si klade nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře a na sporných útesech tam buduje umělé ostrovy. Expanzivní politika Číny, která se kvůli ní dostala do sporu se svými sousedy, zneklidnila i USA. Jihočínským mořem vedou významné námořní trasy, je bohaté na ryby a pravděpodobně se pod jeho dnem skrývají naleziště ropy a plynu.

Cestou zpět do vlasti Liao-ning proplul Tchajwanským průlivem, jenž od sebe odděluje pevninskou Čínu a ostrov Tchaj-wan, který Peking považuje za svou odštěpeneckou provincii a kterému v případě vyhlášení nezávislosti hrozí vojenským útokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám