Hlavní obsah

Učil své muže, koho mají zabíjet. Za genocidu dostal velitel hutské milice ve Rwandě doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kigali

K doživotnímu vězení byl ve čtvrtek odsouzen ve Rwandě Bernard Munyagishari, který vedl a koordinoval útoky proti menšinovým Tutsiům během genocidy v roce 1994. Munyagishari velel na západě Rwandy provládní milici Interahamwe. Odsouzen byl za zločin genocidy a zločiny proti lidskosti. Jeho právníci oznámili, že se proti verdiktu odvolají, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Benard Munyagishari po převezení do Rwandy v roce 2013

Článek

Během rwandské genocidy zmasakrovali radikální Hutuové za pouhých 100 dní od dubna do července na 800 tisíc menšinových Tutsiů a desetitisíce umírněných Hutuů.

Munyagishari podle jednoho z trojice soudců cvičil své muže v tom, jak rozlišit Hutua od Tutsie. Také jim říkal, jak jednat – Tutsie prý musejí zabíjet „jako hady, udeřit prudce do hlavy, jinak se odplazí”.

Munyagishari nechával členy milice přepravovat k zabíjení autobusy. Osobně pomáhal rozdávat zbraně – pistole, mačety, sekery a palice.

Munyagishari byl zatčen v Kongu v roce 2011. Nejdříve ho soudil Mezinárodní tribunál pro Rwandu (ICTR) v Tanzanii, po uzavření tohoto soudu putoval případ do Rwandy. Muž je nyní v ústřední věznici v metropoli Kigali a vyhlášení rozsudku se neúčastnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám